Friss hírek

2009.11.17. 12:49

Szurikáták születtek Budapesten

<p>Elõjöttek a föld alatti üregekbõl a Fõvárosi Állat- és Növénykert legifjabb szurikátái. A három kölyök már legalább két hete megszületett, de a szemük csak nemrég nyílhatott ki. Az anyaállat maga is igen fiatal, csupán tizenhat hónapos - mondta a Független Hírügynökségnek Hanga Zoltán, az állatkert szóvivõje kedden.</p>

A három kölyök és az anya mellett egyébként további három kifejlett állat alkotja a budapesti szurikáta-közösséget, amely a Szavannakifutó szomszédságában él. A szurikáták nagyon gondos szülõk, mi több, nemcsak az anyaállat, hanem a csapat valamennyi tagja vigyáz az apróságokra. Erre szükség is van, mert a kifutó légterében átrepülõ dolmányos varjak, ha tehetnék, nem haboznának elragadni a kölyköket. A szurikátáknál azonban bevett szokás, hogy a közösség valamelyik tagja mindig õrségben van, és a környéket kémleli, miközben a többiek napi tevékenységükkel foglalkoznak. Ha valamerrõl veszély jön, beleszaladnak valamelyik járatba.

A szurikáta a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlõs. Afrika néhány déli országában, mindenekelõtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon õshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állat étlapján fõként rovarok szerepelnek, de kisemlõsöket és más apró gerinceseket és szívesen fogyaszt, sõt, nem veti meg a madártojást sem. A nõstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, melyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk rendszerint 6-10 év.

Ezek is érdekelhetik