Friss hírek

2009.11.28. 10:39

SZDSZ: továbbra sincs szükség Budapest-minisztériumra

<p>A budapesti SZDSZ rövidtávon értelmetlennek, hosszabb távon pedig károsnak tartja Horváth Csaba "Budapest kormánybiztossá" való kinevezését. Legutóbb csütörtökön bizonyosodott be, hogy ez a pozíció nemcsak jogilag aggályos, hanem kínosan nevetséges helyzetet is eredményez - derül ki a párt fõvárosi elnökének szombati közleményében.</p>

Boruzs András úgy fogalmaz: a Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülésén Horváth Csaba képviselõ leszavazta Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes elõterjesztését a BKV tarifáival kapcsolatban, majd Horváth Csaba kormánybiztos nem tudta megmondani, hogy mindezzel kapcsolatban mi a kormány álláspontja.

A volt fõpolgármester-helyettes kinevezésének különös pikantériát ad, hogy azt a területet fogja felügyelni, amelynek felelõssége elõl önmaga menekült el lemondásával. Horváth Csaba kinevezése az MSZP belsõ hatalmi harcának rövid távú megoldása, ám ez a döntés hosszabb távon veszélyes precedenst teremt. Nem lehet pártbelügyek következménye, hogy egy szabadon választott önkormányzat fölé pártkomisszárt nevezzenek ki. Ez sérti az önkormányzati autonómiát, és komoly alkotmányos aggályokat is felvet - áll a közleményben.

Horváth Csaba szerda óta dolgozik kormánybiztosként. A volt humánpolitikai fõpolgármester-helyettest a fõvárossal összefüggõ kormányzati tevékenység összehangolásával bízta meg Bajnai Gordon miniszterelnök. A politikus feladatai között szerepel például a fõvárosi önkormányzattal való kapcsolattartás, a közösségi közlekedés mûködtetésének és fejlesztésének figyelemmel kísérése valamint a Budapestet érintõ fejlesztési tervek elõkészítésében való részvétel.

Ezek is érdekelhetik