Friss hírek

2009.11.13. 15:04

Súlyosbított az Ítélõtábla - összesen 157 év börtön az olaszliszkai lincselõknek

<p>Súlyosbította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elsõ fokú ítéletét és összesen százötvenhét évet, közte három életfogytig tartó fegyházbüntetést osztott ki pénteken a Debreceni Ítélõtábla a 2006-os olaszliszkai gyilkosság nyolc vádlottja között. Mint ismert, Olaszliszkán 2006. október 15-én brutálisan meggyilkoltak egy Tiszavasváriban dolgozó tanárt, aki autójával valószínûleg el sem sodort egy kislányt. A gyerek az árokba esett, de sérülései nem voltak. A felbõszült rokonok ezután agyonverték az autóst, a kocsiban ülõ gyermekei szeme láttára. A gyilkosság miatt nyolc embert helyeztek elõzetes letartóztatásba különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A táblabíróság az elsõ, a hatod és a hetedrendû vádlott büntetését súlyosbította. Valamennyi ítélet jogerõs.</p>

Az elsõrendû vádlott büntetését 15-rõl 17 év fegyházbüntetésre, a hatod és heted rendûét pedig 15, illetve 17 évrõl, életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték. A másodrendû vádlottat, - a kislány apját - szintén életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Legkorábban mindhárman 30 év múlva szabadulhatnak. A harmadik vádlott 15 év fegyházat kapott. A negyedrendû, egy fiatalkorú fiú, a kiszabható legsúlyosabbat,10 évet kapott, amit fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. Az ötödrendû vádlott - a kislány anyja - 15 év fegyházat kapott. A nyolcadik vádlott egy másik fiatal, neki is10 évet kell fiatalkorúak börtönében töltenie. Mindannyiukat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és meg kell fizetniük a bûnügyi költségeket is. Az eddig õrizetben, elõzetes letartóztatásban vagy házi õrizetben töltött idejüket a büntetésbe beszámítják.

Balla Lajos bíró az ítélet indoklásakor elmondta: Szögi Lajos azért állt meg, hogy meggyõzõdjön a - szakértõi vélemények szerint - valószínûleg el sem sodort kislány állapotáról. A vádlottak magatartása miatt azonban erre nem volt módja. Az elkövetõket agresszív, labilis személyiségként jellemezte, akik abban is megállapodtak, hogy senkire sem tesznek terhelõ vallomást. A szigorú ítéleteket az "útonálló, garázda lincseléssel" és annak társadalmi veszélyességével indokolta.

Helmeczy László, a meggyilkolt Szögi Lajos családjának jogi képviselõje szerint nem minden érintett ült a vádlottak padján. "Ha mindenki ott lett volna, akikre én gondolok, nem lett volna hely az elsõ két sorban" - mondta az ügyvéd a Független Hírügynökségnek az ítélethirdetés után. Az ügyvéd azt is közölte, hogy polgári peres eljárásban valószínûleg kártérítési pert is indítanak.

Idõsebb Szögi Lajos a meggyilkolt tiszavasvári tanár édesapja csak szûkszavúan nyilatkozott. Azt mondta: nem hozott számára megnyugvást az ítélet, "Én elvesztettem õt mindörökre, nekem már nem hozza vissza semmi - mondta megtörten az ítélethirdetés után.

A vádlottak csendben hallgatták az ítélethirdetést és a bírói indoklást is. A tárgyalást most is az Ítélõtábla aulájában tartották, ahová csak rendkívül szigorú biztonsági ellenõrzés után, mágnes kapun, alapos személyi ellenõrzés után lehetett belépni. A vádlottakat maszkos, golyóálló mellényt viselõ, fegyveres kommandósok kísérték. Az ítélethirdetést rendkívüli sajtóérdeklõdés kísérte, tucatnyi kamera és fotós dolgozott a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik