Friss hírek

2009.11.08. 19:54

Súlyos zavargások Jordánia fõvárosában

<p>Súlyos zavargások törtek ki Jordánia fõvárosában vasárnap, amikor tüntetõk összecsaptak a rendfenntartókkal. A tüntetõk azért vonultak fel, mert szerintük a rendõrök megkínoztak egy férfit, akit emiatt halt meg. A feldühödött tömeg köveket dobált, autókat gyújtott fel, vagy tört össze, üzleteket rongált meg. Az ammani hatóságok közlése szerint az összecsapásokban hat rendõr megsebesült. Arról nem szóltak, hogy a tüntetõk közül megsebesült-e valaki.</p>

A több száz fõs tömeget könnygáz bevetésével próbálták megfékezni a rendõrök. A közbiztonsági hivatal alezredesi rangú szóvivõje azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy a tömegbõl rálõttek a rendõrökre, akik közül négyen lõtt sebekkel kerültek kórházba. A szóvivõ azt is állította, hogy senkit nem vettek õrizetbe a zavargók közül.

A zavargások egy 20 éves férfi halála miatt törtek ki. A férfit állítólag egy verekedés miatt vették õrizetbe októberben, majd a családtagjai szerint úgy megverték a rendõrõrsön, hogy belehalt a sérüléseibe. A rendõrség szerint majd a boncolás dönti el, hogy mi volt a halál valódi oka.

Az AFP értesülése szerint a család a belügyminiszter lemondását követeli és visszautasította, hogy eltemesse a férfit, amíg "nem nevezik meg a hatóságok a gyilkosait." Ez azért is fontos, mert a hithû muzulmánoknál legkésõbb a halált követõ napon már el kell temetni az elhunytat. Csak rendkívül ritka esetben várakoznak napokig, és csak akkor, ha kórházban halt meg a beteg, vagy ha a rokonok nagy távolságban laknak, és idõbe telik az értesítésük.

Ezek is érdekelhetik