Friss hírek

2009.11.30. 11:24

Political Capital: vagy a Magyar Nemzet vagy a "titkosszolgálati forrás" hazudik

<p>A Political Capital - a Magyar Nemzet hétfõi cikkének állításával szemben - soha nem gyûjtött adatot és nem "dolgozott rá" Vona Gáborra és a Jobbik vezetõire. Ilyen irányú megrendelést sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól, sem másoktól nem fogadott volna el - közölte az elemzõ intézet hétfõn.</p>

A napilap hírszerzési kapcsolatokra hivatkozva azt írta, a Politival Capital titkosszolgálattal kötött szerzõdés alapján gyûjtött információkat és készített elemzéseket a magyarországi szélsõségekrõl, amelynek során a Jobbikra és a Magyar Gárdára is "rádolgozott".

A Political Capital soha nem gyûjtött adatot és nem "dolgozott rá" Vona Gáborra és a Jobbik vezetõire. Ilyen irányú megrendelést sem a Nemzetbiztonsági Hivataltól, sem másoktól nem fogadott volna el - cáfolta a lapinformációt a cég. Ez nem jelenti azt, hogy a Political Capital bármely munkatársa Vona Gáborral, a Jobbikkal, vagy a betiltott Magyar Gárdával bármilyen módon rokonszenvezne. Annyit jelent csupán, hogy a Political Capital egy elemzõintézet, amely a nyilvánosság elõtt megjelent információkat értelmezi; semmilyen más forrásból nem dolgozik - közölték.

Az elemzõ intézet szerint két héttel ezelõtt lejárató kampány indult a cég korábbi vezetõje, Somogyi Zoltán ellen, aki akkoriban jelentette be, hogy politikai pályára készül. A Political Capital visszautasítja azt, hogy bizonyos politikai körök, amelyek veszélyes konkurenciának tekintik cég korábbi igazgatóját, a Political Capital nevét és munkáját használják fel politikai játékukban - fogalmaz a közlemény.

Az anyagból kiderül az is: a Political Capital 2006-ban egy kutatási tervet tett le a Nemzetbiztonsági Hivatal asztalára, amelynek van egy része, amelyet maga az elemzõ cég sem javasol a nyilvánosság elé tárni. Nem az eredménye, hanem a kutatók személyes épsége miatt - szögezik le. Ebben a szakemberek közvetlenül kérdezték a hazai szélsõségeseket politikai elképzeléseikrõl, de a cég szerint a kérdezés szintjén sem volt benne szó a Jobbikról, vagy a Magyar Gárdáról. A Political Capital minden más elemzési eredményt szívesen átad a nyilvánosságnak - közölték. A cég ezért arra kéri a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy adjon engedélyt arra, hogy a Political Capital munkatársai az újságíróknak is bemutathassák a munkáikat.

Ezek is érdekelhetik