Friss hírek

2009.11.30. 13:19

Orosz vonatkatasztrófa - fantomkép a terroristáról, 26-ra emelkedett a halottak száma

<p>Fantomképet hozott nyilvánosságra az orosz rendõrség a péntek éjszakai vonatkatasztrófa egyik lehetséges elkövetõjérõl. Eközben a legfrissebb adatok szerint már huszonhatra nõtt a katasztrófa halálos áldozatainak a száma.</p>

A Moszkva és Szentpétervár között közlekedõ Nyevszkij Express gyorsvonat kisiklását egy pokolgép okozta, amelyet ismeretlenek helyeztek a sínekre. A detonáció akkora volt, hogy egy másfél méter átmérõjû kráter keletkezett a katasztrófa helyszínén és a 14 szerelvénybõl álló vonat utolsó három szerelvénye tért le a sínekrõl.

Tatjana Golikova orosz egészségügyi miniszter hétfõn úgy nyilatkozott, hogy egy asszony vasárnap éjjel belehalt sérüléseibe egy moszkvai klinikán, emiatt emelkedett 26-ra a halálos áldozatok száma. Még tucatnyian vannak sérülésekkel kórházban, több embert helikopterrel vittek moszkvai illetve szentpétervári egészségügyi intézményekbe.

Hétfõre gyásznapot hirdettek Oroszországban, az áldozatokra emlékezve több szórakoztató esemény elhalasztottak, vagy töröltek.

Egyelõre nincs hivatalos indítéka vagy gyanúsítottja a terrortámadásnak, de hétfõn az orosz rendõrség egy fantomképet hozott nyilvánosságra, amelyen egy negyvenes éveiben lévõ vörös hajú férfi látható.

A Kommerszant nevû orosz napilap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a rendõrség szerint ugyanaz a terrorista csoport lehet a mostani robbantás mögött, amely 2007-ben ugyanezen az útvonalon robbantott fel egy vonatot: akkor tucatnyian megsebesültek.

Eközben egy újabb pokolgép robbant a szibériai Tyumeny és az azeri fõváros, Baku között közlekedõ nemzetközi gyorsvonat elõtt hétfõn a Dagesztáni Köztársaságban: a detonációnak nincs sérültje. A sínek közé helyezett bomba a mozdony elõtt robbant, ám a sínek nem sérültek meg, s a vonat épségben állt meg 150 méterrel távolabb. A hatóságok feltételezik, hogy a dagesztáni robbantás összefüggésben lehet a pénteki merénylettel.

Ezek is érdekelhetik