Friss hírek

2009.11.01. 15:34

Orosz rakétakísérlet

<p>Sikeres kilövést hajtott végre az orosz hadsereg egy interkontinentális ballisztikus rakétával - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A lövedéket egy atom-tengeralattjáróról indították a Barents-tengerrõl. Egy helyi tévécsatorna híradása szerint a hajó Sineva ballisztikus rakétákkal van felfegyverkezve. A sikeres rakétakísérlet hírét azután jelentették be, hogy Oroszországot az utóbbi idõben sorozatos kudarcok érték az új generációs Bulava rakétákkal.</p>

Az interkontinentális ballisztikus rakétákat a Bryansk atom-tengeralattjáróról, a Barents-tengerrõl lõtték ki. Az orosz védelmi minisztérium szerint "a lövedékek elérték a céljukat a megfelelõ idõben", további részleteket nem közöltek a sikeres rakétatesztrõl.

A Vesti televízió vasárnapi híradása szerint a Bryansk fedélzetén 16 darab Sineva ballisztikus rakétával hajózott ki. A sikeres rakétakísérlet hírét azután jelentették be, hogy Oroszország folyamatos kudarcokkal küzdött az új generációs Bulava rakétákkal. Legutóbbi, tavaly októberi tesztje kudarcot vallott, amikor egy atom-tengeralattjáróról indították a rakétát.

A Sineva egy három fokozatú, folyékony hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta, amelyet 2007-be állítottak hadrendbe. Egy korábbi rakétakísérletben egy több mint 11 ezer kilométer távolságban lévõ célpontot talált el.

Ezek is érdekelhetik