Friss hírek

2009.11.13. 14:54

Órák alatt is elkészülhet az útlevél januártól

<p>Akár néhány óra alatt is elkészülhet az útlevele 2010. január 1-e után annak, akinek gyorsan el kell utaznia, viszont nem rendelkezik érvényes okmánnyal - mondta pénteken a kormányszóvivõi tájékoztatón Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK) elnöke.</p>

Ignácz István beszélt a júniusban bevezetett biometrikus útlevelekrõl is. A KEK elnöke elmondta, hogy az új, eddiginél lényegesen biztonságosabb okmányokból a június végi bevezetés óta október 31-ig több mint 140 ezer darabot adtak ki. Az útlevél 7500 forintba kerül, ami olcsóbb, mint a legtöbb uniós tagállamban.

Magyarországon jelenleg összesen 408 ezer 14 éven aluli gyermeknek, azaz kiskorúnak van útlevele. Ugyanebbõl a korosztályból valamivel több, mint 46 ezer gyermeknek igényeltek szülei személyi igazolványt is. Sõt, amióta lehet a gyermekeknek is személyi igazolványuk összesen 315 esetben fordult elõ, hogy a szülõk már a szülõszobán igényelték az okmányt.

Jelentõs változás lesz 2010. január 1-tõl, hogy akinek gyorsan kell elutaznia, de nincs útlevele néhány órán belül megszerezheti azt. Ennek az ára viszont már nem 7500 forint lesz, 50 ezret kell majd fizetni a sürgõsséggel készült okmányért.

A digitalizált ujjnyomatot is tartalmazó, második generációs e-útlevél bevezetésével Magyarország az uniós tagságból fakadó kötelezettségének tett eleget

Ezek is érdekelhetik