Friss hírek

2009.11.26. 08:29

Ombudsman: Kvótabevételektõl esett el az ország

<p>110 milliárd forintnyi kvótabevételtõl esett el Magyarország, mert késõn indult el a Zöld Beruházási Rendszer pályáztatása. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) már tavaly fel akarta használni az értékesítésbõl származó bevételt a kvótaeladási szerzõdésnek megfelelõen, azonban ezt a Pénzügyminisztérium (PM) nem tette lehetõvé - áll abban a jelentésben, amelyet Fülöp Sándor, a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa készített az Energia Klub beadványára.</p>

Fülöp Sándor, a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában megállapította, hogy mivel késve indult el a Zöld Beruházási Rendszer pályáztatása, akár 110 milliárd forint értékû bevétel kiesés is történhetett a kvótaeladások terén - közölte az Ombudsmani Hivatal.
Az ombudsman megállapította, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már tavaly fel akarta használni az értékesítésbõl származó bevételt a kvótaeladási szerzõdésnek megfelelõen, ezt a Pénzügyminisztérium azonban nem tette lehetõvé. A 2008-ban befolyt kvótabevételeket csak 2009 után használhatják fel, mert a Pénzügyminisztérium erre kötelezte a KVVM-et. A pénz visszatartásával pénzügyminiszter a költségvetés egyensúlyát kívánta javítani, pedig a bevételek célnak megfelelõ felhasználása jelentõs állami bevételeket is hozott volna adók és járulékok formájában - áll a jelentésben.

Fülöp Sándor szerint visszás, hogy a 2008-as kvótabevételekbõl 14,5 milliárd forintot a kormány a 2008-as Panel Program pályázatainak támogatására akar fordítani, úgy, hogy azzal már egyébként is biztosított állami forrásokat vált ki, nem pedig új környezetvédelmi célok megvalósulását segíti.

A vizsgálat után az ombudsman kezdeményezte a többi között, hogy a kormány pótolja azt a 14,5 milliárd forintot, amit jogszabálysértõ módon a Panel Program pénzügyi eszközeinek felszabadítására fordított. Fülöp Sándor szerint szükség lenne egy elkülönített állami alap létrehozására. Ez a kvótabevételek és más, éghajlatváltozással kapcsolatos állami források elkülönített és átlátható kezelésére jönne létre, mert a kormány eddigi gyakorlata és a költségvetés kezelésének módja nem garantálja a kvótabevételek átlátható és hatékony felhasználását.

Ezek is érdekelhetik