Friss hírek

2009.11.17. 12:09

Ombudsman: ellentétes bizonyos környezetvédelemi elõírásokkal a vasúti mellékvonalak bezárása

<p>Ellentétes a környezetvédelmi és a területfejlesztési politikával a vasúti mellékvonalak tervezett bezárása a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa szerint. Fülöp Sándor úgy látja: problémás egyrészt az, hogy a közúti közlekedés jobban szennyezi a környezetet, másrészt az is gond, hogy nem készült elõzetes környezetvédelmi elemzés az ügyben.</p>

A jövõ nemzedékek országgyûlési biztosa hivatalból vizsgálta a vasúti mellékvonalak tervezett bezárását olyan szempontból, hogy az mennyire érinti az egészséges környezethez való jogot. Egyik megállapítása, hogy a vonatok buszokkal való kiváltásával nõ a levegõ- és zajszennyezés. Ehhez kapcsolódik, hogy a közlekedési miniszter nem készítette el a környezetvédelmi törvényben elõírt úgynevezett vizsgálati elemzést, ami a várható környezeti hatásokat tárta volna fel, illetve nem konzultált az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal.

Fülöp Sándor felszólította a közlekedési minisztert, hogy a közszolgáltatási szerzõdések megkötése elõtt haladéktalanul végezze el a szükséges környezeti vizsgálatokat, és konzultáljon az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal. Egyúttal felkérte a kormányt, hogy tegyen javaslatot a közlekedésrõl, a területfejlesztésrõl és a környezetvédelemrõl szóló jogszabályok közötti összhang megteremtésére.

Ezek is érdekelhetik