Friss hírek

2009.11.23. 08:39

Nyolc nõ vádott neki a Déli-sarknak

<p>Felállította alaptáborát nyolc nõ az Antarktiszon, hogy aztán 40 nap alatt elsíeljenek a Déli-sarkra. A volt brit gyarmatokat tömörítõ Nemzetközösség létrehozásának 60. évfordulóját akarják így köszönteni.</p>

A nyolc fõs csapat tagjai a Nemzetközösség különbözõ tagállamaiból származnak: a brit, ciprusi, brunei, ghánai, indiai, jamaikai, szingapúri és új-zélandi nõk hétfõn állították föl elsõ táborhelyüket az Antarktiszon, nem messze Argentínától. Internetes beszámolójuk szerint utazásuk baljósan indult, egy forgószél ugyanis rögtön megtépázta sátraikat.

A csoport elõtt 40 kemény nap áll. Ennyi idõ alatt tervezik megtenni a mindegy 800 kilométeres utat a Déli-sarkig. Naponta hat és tíz óra közötti idõket akarnak sítalpakon megtenni, a gyakran 130 km/h-s széllökésekben, 40 fokos hidegben, miközben fejenként 80 kilogramm felszerelést húznak maguk után szánon. A tervek szerint január elsejéig kell megérkezniük a célhoz, azon a napon, amikor a volt brit gyarmatokat tömörítõ Nemzetközösség a létrehozásának 60. évfordulóját ünnepli.

Ezek is érdekelhetik