Friss hírek

2009.11.02. 06:24

Novembertõl korlátlan intervenciós felvásárlásba kezd a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

<p>November elsejétõl korlátlan mennyiségben vásárolhat fel a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) intervencióra felajánlott búzát és árpát. Várhatóan sok termelõ él majd a lehetõséggel, mivel a tonnánkénti intervenciós ár már most magasabb - 27.300 forint -, mint a piaci ár, és ez még novemberben növekedhet is.</p>

A beszállítással a felajánlástól számított négy hónapon belül kell a gazdáknak végezni. A szállítás vége után 30-35 napon belül fizeti ki az MVH a vételárat. Mivel a termelõk pénzhiánnyal küszködnek, a hivatal az átvételi idõ radikális csökkentését tervezi. A tavalyi készleteket is fel lehet ajánlani intervencióra, de akkor a lehetséges kockázatok miatt a hivatal szennyezõanyag-vizsgálatot is végez.

Felajánlható intervencióra közraktározott áru is, így az intervenciós felvásárlásig a termény gazdái közraktározási hitelhez juthatnak, ha nincs tartozásuk. Akinek adóssága van, faktoráló cégekhez fordulhat, amelyek megelõlegezik a szükséges pénzt. A tényleges intervenciós kifizetés azonban csak akkor történik meg, ha a közraktárjegyet felszabadítják az áru fizikai átvétele után. A közraktárjegyet be kell mutatni a hivatalnak.

Az elõterjesztések alapján körülbelül 400 ezer tonna árpa és 100 ezer tonna búza felvásárlása várható. Jövõre azonban már nem lesz árpafelvásárlás és a búza is csak korlátozott mennyiségben ajánlható majd fel intervencióra. Kukoricát az Unió jelenlegi szabályozása szerint egyelõre nem lehet felvásárolni. A mezõgazdasági tárca azonban mindent megtesz azért, hogy ha a piaci helyzet drasztikusan romlik, akkor az EU döntésétõl függõen kukorica felvásárlásra is lehetõség nyíljon.

Ezek is érdekelhetik