Friss hírek

2009.11.01. 19:29

MENEKÜLTEKKEL ELSÜLLYEDT HAJÓ: Újabb holttest szerb oldalon

<p>Újabb holttestet emeltek ki a Tiszából vasárnap, a folyó szerb oldalán, Novi Knezsevacnál - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság. A szerb hatóságok ezúttal egy nõ maradványait találták meg, ezen a hétvégén õ a haramadik, akire rábukkantak. Eddig összesen kilenc holttest került elõ arról a menekülteket szállító hajóról, amely október közepén süllyedt el a Tiszában.. A fedélzeten legalább 15-en utaztak.</p>

A rendõrség tájékoztatása szerint szerb hatóságok vasárnap újabb holttestet találtak a Tiszában, ezúttal Novi Knezsevacnál. Az áldozat egy nõ, de azt egyelõre nem tudni, kicsoda, azonosítása folyamatban van. Õ a harmadik, akit ezen a hétvégén kiemeletek a vízbõl, szombaton ugyanis - szintén szerb oldalon - egy kisgyerek és egy férfi maradványait találták meg.

A szerencsétlenül járt 15-18 koszovói határsértõ tragédiájára akkor derült fény, amikor egy apa a rendõröktõl kért segítséget október 14-én éjszaka, hogy két kihûlt állapotban lévõ gyerekét orvoshoz vihesse. Kihallgatásakor mondta el, hogy többed magával, embercsempész segítségével akartak átszökni a határon, de társai a folyóba vesztek. A rendõrség a férfi vallomása alapján kezdte el a kutatást , bár többször is egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett

A rendõrök ellenõrizték a férfi vallomását, és az elsõ kutatást alig fél órával azután kezdték meg, hogy a férfi felhívta õket. A vízirendészek folyamatosan járõröztek a Tiszán, elõször túlélõket, határsértõket, embercsempészeket kerestek, végül már vízbe fulladt emberek után is kutattak. A Csongrád megyei rendõrök a szárazföldön egy hétig, a vízen három napig kutattak búvárokkal. Akkor, a folyó magyar szakaszán egy halott került elõ. Késõbb a szerb oldalon két nõi holttestre, kedden egy 10 éves lányra és egy fiatalemberre, szerdán pedig egy férfi maradványaira bukkantak. Szombaton elõkerült két újabb holttest, egy kisgyermeké és egy férfi, vasárnap pedig egy nõ maradányait találták meg. A két ország hatóságai eddig összesen kilenc holttestet emeltek ki a vízbõl.

Azt, hogy lányan ültek fel a lélekvesztõre, még most sem lehet pontosan tudni. A koszovói külügyminisztérium 18-19, míg a túlélõ apa 15 határsértõrõl beszélt.

Ezek is érdekelhetik