Friss hírek

2009.11.15. 10:44

Megyei választások Szlovákiában - alig 20 százalékos volt a részvétel

<p>A választók csak alig valamivel több mint egyötöde járult az urnákhoz a szombati szlovákiai megyei választásokon - az egyelõre nem hivatalos végeremény szerint. Északi szomszédunknál harmadszor volt ilyen választás a megyei önkormányzatok 2001-es létrejötte óta. A mostani voksolást erõsen meghatározta a koalíció és az ellenzék szembenállása.</p>

A nyolc megyébõl négyben sikerült a szombati elsõ fordulóban megválasztani a megyei elnököt, közülük három dél-szlovákiai, magyarlakta megye. Mind a négy helyen az eddigi megyei elnökök õrizték meg posztjukat. Kassa megyében a Robert Fico kormányfõ pártja, a Smer ((szmer)) körül formálódott koalíció jelöltje, Zdenko Trebuµa gyõzött, és õt támogatta a Magyar Koalíció Pártja is.

Nyitra megyében Milan Belica marad az elnök. Õ széles, koalíciós és ellenzéki erõket egyaránt magában foglaló szlovák pártszövetség jelöltje. Második lett Biró Ágnes, az MKP megyeielnök-jelöltje. Nagyszombat megyében Tibor Miku¹ ((mikus)) az elnök újabb négy évre. Négy évvel ezelõtt még Vladimír Meèiar ((vlagyimír mecsiar)) Demokratikus Szlovákiáért Mozgalmát képviselte, de idõközben kilépett abból, és saját kis pártja, az Új Demokrácia jelöltjeként nyert - több politikai erõ, köztük Ficóék támogatásával. Az MKP - amellyel a most véget ért megbízatási idõszakban is jól együttmûködött - gyakorlatilag Miku¹t favorizálta. Nagyszombat megyében a Híd párt jelöltje, Gál Gábor lett a második. A Bugár Béla vezette, a szlovák-magyar együttmûködést szorgalmazó Híd pártot idén hozták létre zömmel olyan politikusok, akik az MKP-ból léptek ki. Eldõlt a megyeielnök-választás Zsolna megyében is, ott a Fico-párti eddigi tisztségviselõ õrizte meg pozícióját.

Abban a négy megyében, ahol egyetlen elnökjelölt sem szerzett abszolút többséget, november 28-án második forduló következik a két legsikeresebb jelölt részvételével. Mind a négy helyen - köztük a részben magyarlakta Pozsony megyében - kormánykoalíció-ellenzék egymásnak feszülés figyelhetõ meg.

A megyei képviselõ-testületekben erõs a Fico-párt, illetve a kormánypártok dominanciája, de Pozsony megyében az MKP-t is magában foglaló jobbközép koalíció szerezte a legtöbb mandátumot.

Ezek is érdekelhetik