Friss hírek

2009.11.03. 19:59

Megvannak a 2010-es költségvetés fõszámai

<p>Befejezõdött a 2010-es költségvetés módosító indítványainak szavazása kedd este az Országgyûlésben, és ennek alapján a költségvetési bizottság kiszámította a jövõ évi büdzsé fõszámait. Ezek szerint az elfogadott módosító indítványok hatására a 2010-es költségvetési bevételek és a kiadások is 3,9 milliárd forinttal nõttek a kormány által eredetileg beterjesztett változathoz képest, a költségvetési hiány nem változott.</p>

A módosító indítványok szavazásának végeztével és az elfogadott indítványok hatásainak kiszámítása után a költségvetési bizottság kiszámolta, hogy a jövõ évi büdzsé bevételeinek fõösszege 12 662 milliárd, a kiadásoké 13 533 milliárd forint lehet, a költségvetés hiánya pedig 870,2 milliárd forint.

Érdekesség, hogy a képviselõk a kormány által támogatott módosító indítványokon kívül mindössze egy darab - SZDSZ-es - módosító javaslatot fogadtak el. Az ellenzéki képviselõk együtt szavazásával elfogadott elõterjesztés szerint 150 millió forinttal csökken a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának juttatása, és ezzel az összeggel az értelmi fogyatékkal élõkkel, a siketekkel és nagyothallókkal, a mozgáskorlátozottakkal, a vakokkal és gyengénlátókkal valamint a szervátültetettekkel foglalkozó szervezeteket támogatják.

Az Országgyûlés még kedden éjjel szavaz a végleges fõszámokról, majd ezt követõen újranyitják a költségvetés részletes vitáját, a fõszámok elfogadásával azonban ezeken már nem lehet változtatni. Tehát innentõl kezdve csak olyan módosító indítványt lehet benyújtani a büdzséhez, amely ha valahová forrást csoportosít át, akkor megjelöli azt is, hogy azt honnan veszi el. A 2010-es büdzsé zárószavazása várhatóan november 30-án lesz.

Ezek is érdekelhetik