Friss hírek

2009.11.30. 19:54

Meg akarta támadni Szaddám Husszein a SZER és Szabadság Rádió prágai központját ?

<p>Tankelhárító rakétával akarta megtámadni a néhai iraki diktátor, Szaddám Huszein rezsimje az Egyesült Államok által alapított és támogatott Szabad Európa Rádió (SZER) és Szabadság Rádió prágai központját. Ezt hétfõn állította közleményében a cseh elhárítás, a Biztonsági Információs Szolgálat (BIS).</p>

Az elhárítás szerint diplomatáknak álcázott iraki ügynökök hajtották volna végre a támadást a két rádió központjához közeli lakóépület egyik ablakából, Prága központjában. Az elhárítás azt állítja, hogy 2000-ben szereztek információkat a tervrõl, illetve arról, hogy Szaddám elrendelte a támadást. A BIS azt nem közölte, hogy az utasítást mikor adta ki a diktátor, és mikor lett volna a támadás. A BIS szerint Szaddám az Iraknak sugárzott adások miatt akart bosszút állni elsõsorban a SZER ellen, amely 1998-tõl adott mûsorokat Irakról.

Jan Subert a BIS szóvivõje azt állította, hogy az iraki ügynökök diplomáciai jármûveket használtak a támadáshoz tervezett fegyverek, például egy RPG-7-es tankelhárító rakéta, gépfegyverek és lõszerek becsempészésére Csehországba. Subert azt mondta hétfõn, hogy az iraki titkosszolgálatot, majd magát Szaddámot 2000-ben értesítették arról, hogy a cseh elhárítás felfedte a tervet. Ezután hat iraki diplomatát utasítottak ki Csehországból: egyet 2001-ben, a további ötöt pedig 2003 márciusában, röviddel az amerikaiak által vezetett iraki invázió elõtt.

Subert azt is mondta, hogy a BIS az elmúlt évtizedben három merényletet hiúsított meg a Cseh Köztársaságban. A SZER és a Szabadság Rádió központja ellen tervezett merénylet meghiúsítása egyike volt ezeknek. A szóvivõ azt közölte hétfõn: a cseh hatóságok a fenyegetés miatt úgy döntöttek, hogy a két rádió központját, a forgalmas Vencel tér szomszédságában betontorlaszokkal veszik körül, és kommandósok fogják õrizni. Ez csak néhány hónapja szûnt meg, amikor a SZER a központtól távol esõ új székházba költözött.

Ezek is érdekelhetik