Friss hírek

2009.11.25. 07:34

Már csak egy vájárt keresnek a kínai bányában

<p>Újabb három holttestet találtak a mentõcsapatok a kínai bányarobbanás helyszínén, ezzel 107-re emelkedett a szerencsétlenség áldozatainak a száma - közölte szerdán a többségében állami tulajdonban lévõ Hszinhszing bánya egyik szóvivõje, Csan Csinkuang. Az újabb vájárok holttestének megtalálása után már csak egy eltûnt bányászt keresnek a mentõk a tárnákban. A hatóságok korábban kétségesnek nevezték, hogy élve találnák meg a négy eltûnt bányászt, õk ugyanis a gázrobbanás középpontjának közelében dolgoztak.</p>

A detonáció az ország északkeleti részén fekvõ Heilongcsiang tartomány Hegang városában történt, szombaton hajnali fél három körül. A robbanás elõtt 528 bányász dolgozott a mélyben, ám többségük a felszínre ment, ugyanis a hirtelen megnövekedett gázok miatt elrendelték a bánya kiürítését. Több mint száz munkásnak azonban nem volt ideje kijutni. A többségében állami tulajdonban lévõ hegangi bánya Kína egyik legnagyobb és legrégebbi ilyen létesítménye, amelyet a Global Times címû állami napilap szerint nemrég nyilvánították teljesen biztonságosnak. A baleset miatt most eltávolították pozíciójából a bánya vezetõjét, helyettes vezetõjét és fõmérnökét.

A mostani volt az elmúlt négy év legsúlyosabb bányaszerencsétlensége Kínában. 2005 augusztusában 123 vájár vesztette életét, amikor víz árasztott el egy bányát az ország déli részén fekvõ Kuangtung tartományban. A tragédia ismét felerõsítette a kínai bányák biztonsága körüli aggodalmakat az országban: mivel a tárnákban gyakran figyelmen kívül hagyják a biztonsági elõírásokat, a kínai szénbányák a legveszélyesebbek közé tartoznak a világon. A hivatalos adatok szerint tavaly több mint 3200 bányász vesztette életét Kínában, ám független megfigyelõk szerint az áldozatok száma ennél jóval magasabb is lehet.

Ezek is érdekelhetik