Friss hírek

2009.11.15. 15:59

Mamutcsont a Tiszából - 15 ezer éves koponyacsont Tiszadadán

<p>Egy évezredekkel ezelõtt kihalt gyapjas mamut koponyacsontjának darabját fogta ki a Tiszából a napokban egy halász, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadada határában. A természettudósok szerint az õslelet legalább 15 ezer éves. A település határában kanyargó Tiszából korábban, már több ezer éves õstulok és mamut csontok is elõkerültek.</p>

A 12 kilós koponyacsontot a napokban fogta ki a Tiszából egy helyi halász. A folyóban talált csontról a Magyar Természettudományi Múzeum Õslénytani és Földtani Tárának szakértõi megállapították, hogy az egy gyapjas mamut koponyájának darabja. Az õslelet korát a tudósok 15 és 100 ezer év közöttire becsülték - közölte a Független Hírügynökséggel vasárnap Ifj. Kovács Géza, a tiszadadai helytörténeti gyûjtemény vezetõje.

Inkább a 15 ezer éves kor tûnik biztosabbnak, de meg kell jegyezni, hogy ezek az állatok, mint például a gyapjas mamut is, inkább idõszámításunk elõtt 20 ezer és 50 ezer közötti idõszakban éltek ezen a területen - mondta Ifj. Kovács Géza, aki az õsleletek felbukkanása óta, maga is alaposabban tanulmányozza ezt a korszakot.

A különleges lelet a falu helytörténeti gyûjteményébe kerül.. Tiszadadán 2007-ben egy több, mint 10 ezer éves mamut csontja, tavaly pedig egy õstulok állkapcsa akadt fenn egy halászhálón.

A tiszadadai õsleletek különlegessége, hogy valamennyi szakadó esõben és mindig novemberben került elõ a folyóból. A koponyacsontot most is ugyanaz a halász találta, aki két évvel korábban egy 22 kilós mamut lábszárcsontra bukkant. Az a csont olyan jó állapotban volt, hogy még az állat gyapjának egy kisebb része is rajta maradt.

Ezek is érdekelhetik