Friss hírek

2009.11.16. 16:29

Makkgyûjtési akció rászorulóknak

<p>Makkgyûjtési akciót hirdetett novemberben a Nyírerdõ Zrt. rászoruló családoknak Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.. Nettó 40 forintért veszik át kilóját az összegyûjtött termésnek. Az akció november végéig tart.</p>

A Nyírerdõ Zrt. több önkormányzatot is megkeresett, hogy hirdessék a makkgyûjtési akciót, ezzel is átmeneti munkához juttatva a jövedelem nélküli családokat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Tölgyfa Gábor, a Nyírerdõ Zrt. Nyíregyházi erdészeti Igazgatója. Idén ugyanis rekordtermés volt. Van olyan rászoruló család, amelyik a hétvégén több mint egy mázsát gyûjtött össze az erdõt járva. A termést a kijelölt átvevõhelyeken az erdészek lemérik, és azonnal fizetnek. Az átvett makkot erdõtelepítésre és vadak etetésére használják fel. Egy hektár tölgyerdõ beültetéséhez 3 mázsa makkra is szükség lehet.

A Nyírerdõ Zrt. a saját eszközeivel próbál a térség szociális gondjain enyhíteni. A közmunkaprogramokban részt vevõk tûzifajuttatást is kapnak, és tavaly télen az országban elsõként hirdették meg a szociális tûzifaprogramot. 52 Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei település élt az erdõgazdaság által felkínált lehetõséggel, és a rászorulók a piaci ár feléért jutottak tûzifához. Öt hónap alatt több mint 7700 köbméter tûzifa talált gazdára ilyen formában.

Ezek is érdekelhetik