Friss hírek

2009.11.27. 18:54

Magyar-szlovén együttes kormányülés Keszthelyen

<p>Energiaellátási kérdésekrõl, gazdasági fejlesztésekrõl, de még az újinfluenza elleni védekezésrõl is tanácskoztak együttes ülésükön a szlovén és a magyar kormány tagjai pénteken, Keszthelyen. A Festetics-kastélyban tartott találkozón a többi között megállapodtak arról, hogy gáz-, illetve villamos távvezeték épül a két ország között.</p>

A kormányülést követõ sajtótájékoztatón Borut Pahor, szlovén miniszterelnök elmondta: az energiaellátás biztonságát tekintve Szlovénia némi hátrányban van. Még földgáztárolója sincs az országnak, úgyhogy minél elõbb szeretnének egyet építeni a magyar határ közelébe.

A két kormány megállapodott arról is, hogy fejlesztik a két ország vasúti összeköttetését, illetve Magyarország 5,2 kilométeres utat épít Felsõszölnök és Kéthely közötti, hogy a helybelieknek ne kelljen 30 kilométeres kitérõt tenniük.

A második magyar-szlovén együttes kormányülés után hat dokumentumot írtak alá a kabinetek tagjai, köztük egy egészségügyi krízishelyzetekre vonatkozó együttmûködési megállapodást. A közlekedési miniszterek a 400 kV-os távvezeték minél elõbbi kiépítésérõl írtak alá szándéknyilatkozatot, a vámparancsnokságok vezetõi pedig a vámtitoknak minõsülõ adatok átadásának rendjérõl. A külügyminiszterek a Nyugat-Balkán Euroatlanti integrációtól szóló megállapodást látták el kézjegyükkel.

Az együttes ülést követõ sajtótájékoztatón egyébként Szlovénia és Magyarország kapcsolatát mindkét kormányfõ példaértékûnek neveztek - kisebbségi kérdésekben különösen. Bajnai Gordon egyúttal bejelentette, hogy a vezetõi posztok elosztásakor Andor László kapta az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális tárcáját. A miniszterelnök szerint ez Magyarország szempontjából mindenképp üdvözlendõ. Bajnai Gordon hozzátette, a magyar biztos 75 milliárd euró fölött gazdálkodik majd, ez az EU költségvetésének 10 százaléka. Borut Pahor szlovén miniszterelnök is tett hasonló bejelentést: Szlovénia a környezeti politika irányítását kapta.

Ezek is érdekelhetik