Friss hírek

2009.11.21. 12:39

Letartóztattak Olaszországban két férfit, akiknek közük lehetett a mumbai támadáshoz

<p>Az olasz rendõrség letartóztatott két pakisztáni férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy logisztikai segítséget nyújtottak a tavalyi mumbai terrortámadás elkövetõinek - közölték szombaton az olasz hatóságok. A két férfit - apát és fiát - egy kora reggeli rajtaütésben kapták el a rendõrök az észak-olaszországi Brescia városában.</p>

A rendõrség szerint a gyanúsítottak egy pénzszállító ügynökséget irányítottak, és segítettek a tavaly november 26-án kezdõdött támadás elõkészítésében. A két férfi egy nappal korábban fizetett egy internetes telefon aktiválásáért, amelyet késõbb a támadók használtak - közölte Stefano Fonzi, a bresciai rendõrség terrorelhárítási irodájának vezetõje.

Mint mondta, az olasz rendõrség tavaly decemberben kezdett nyomozni az ügyben, miután az FBI arról értesítette õket, hogy a pénzt Olaszországból küldték. Az összeget egy pakisztáni férfi nevében utalták át a gyanúsítottak, ám ez a férfi sosem járt Olaszországban, és a merényletekben sem játszott szerepet. A két letartóztatott férfit nemzetközi terrorizmusban való részvétellel és illegális pénzügyi tevékenységgel gyanúsítják.

Az indiai Mumbaiban 2008 novemberében tíz fegyveres majdnem három napon át okozott valóságos ostromállapotot, amikor több épületet megtámadtak, és az ott tartózkodókat túszul ejtették. A támadásban legkevesebb 165 ember vesztette életét, és több százan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik