Friss hírek

2009.11.15. 14:04

Készültségben Dél-Korea egy északi katonai radar élesítése miatt

<p>Szöul biztonságos vizekre parancsolta vasárnap az északi határvizeken járõrözõ hadihajóit, miután Észak-Korea bekapcsolt egy föld-hajó rakétákat célba irányító radart a nyugati parvidéken - közölte a dél-koreai média. Az eset a nyugati partvidekén történt, ahol kedden összecsapott egy észak- és egy dél-koreai hadihajó. A tûzpárbaj után Phenjan közölte, hogy "kegyetlen" katonai csapásokkal fogja megvédeni magát.</p>

A föld-hajó rakétákat irányító észak-koreai radart helyi idõ szerint délután egy órakor kapcsolták be, és a nyugati parvidekén álló szerkezetet nagyjából egy órán át mûködtették - jelentették Dél-Koreában. Miután ezt érzékelték, Szöul utasította a területen járõrözõ hadihajóit, hogy hajózzanak biztonságos vizekre, és riadókészültséget rendeltek el - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség, névtelenül nyilatkozó katonatisztekre hivatkozva.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem kommentálta a megjelent híreket, de az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva azt elismerte a szóvivõ, hogy reagáltak egy közelebbrõl meg nem határozott észak-koreai tevékenységre.

Az eset azon a területen történt. ahol kedden összecsaptak a két ország hadihajói, hét év óta elõször. Egy észak-koreai járõrhajó kigyulladt, és a dél-koreai hadsereg szerint egy észak-koreai matróz meghalt, és hárman megsebesültek.

Szöul megerõsítette a terület védelmét, egy rombolót, és két járõrhajót vezényelve a határvonal közelébe. Phenjan pedig pénteken arra figyelmeztett, hogy "kegyetlen" katonai csapásokkal fogja megvédeni a Sárga-tengeren lévõ határát.

Észak-Korea nem ismeri el az érintett határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tûzszünetben húzott meg az ENSZ. A területen 1999-ben és 2002-ben is tengeri ütközetek történtek a két ország között.

Az eset azelõtt történt, hogy szerdán Szöulba érkezik Barack Obama amerikai elnök, és szakértõk és elelmzõk véleménye szerint Phenjan szándékosan növeli a feszültséget, hogy jobb pozíciója legyen az atomprogramjáról szóló tárgyalásokon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!