Friss hírek

2009.11.15. 08:49

Készen áll az Atlantis

<p>Készen áll az Atlantis a hétfõi startra - jelentette be az amerikai ûrkutatási hivatal. Ez lesz az ötödik, egyben utolsó ûrsikló-küldetés idén a Nemzetközi Ûrállomásra.</p>

A NASA közlése szerint az Atlantis ûrsikló hét fõs legénysége is megérkezett már a floridai Kennedy Ûrközpontba. A mérnökök átvizsgálták az Atlantist és a földi mûszereket, és mindent rendben találtak. "Boldogan jelenthetem, készen állunk az indulásra" - mondta Mike Moses, a földi irányítás vezetõje.

A meteorológusok szerint az idõjárás várhatóan nem akadályozza a startot, a mérések szerint mindössze 10 százalék az esélye annak, hogy elromoljon az idõ. Az indítást helyi idõ szerint kora délutánra tûzték ki.

A 11 napos út során a legénység három ûrsétát tesz majd, hogy külsõ szerelési munkálatokat végezzen a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS). Az Atlantis több mint 12 tonna rakományt visz a csaknem teljesen elkészült objektumra.

Idén ez az ötödik, és egyben utolsó út az ISS-re idén. Ezen kívül még összesen öt küldetése lesz az ûsiklóknak, amelyeket a tervek szerint 2010 szeptemberében kivonják a forgalomból. Onnantól már csak az orosz Szojuz ûrhajó lesz az egyetlen kapocs az ûrállomás és a Föld között, amíg az amerikaiak kifejlesztik a jövõ ûrsiklóját, az Oriont.

Ezek is érdekelhetik