Friss hírek

2009.11.16. 14:04

Kertész Imre kapta idén a Jean Améry-díjat

<p>Kertész Imre Nobel-díjas író vehette át a 2009-es Jean Améry-díjat a Frankfurti Könyvvásáron. A zsûri indoklásában azt emelte ki, hogy az író egész munkásságával, fõleg azonban esszéivel igen közel áll Jean Améry szelleméhez. Ezzel a díjjal egyébként a kritikus szellemû, felvilágosodott esszé mûfajában nyújtott kiemelkedõ teljesítményeket ismerik el.</p>

Az Erste Bank a "Mûvészetért és civil társadalomért létrehozott kapcsolat" programja keretében támogatja a díjat, amelyet kétévente ítélnek oda, és amellyel 12 ezer euró jár. A díj másik szponzora a stuttgarti Klett-Cotta Kiadó.

Kertész Imrét, a 2002-es év irodalmi Nobel-díjasát "Sorstalanság" c. regényének (1975) kései sikere óta az európai irodalom nagyjai között tartják számon. Az író 1929-ben született Budapesten, 1944-ben Auschwitzba deportálták, s 1945-ben Buchenwaldban szabadult a holokauszt poklából. Kertész Imre az 1950-es években ismét Budapesten telepedett le, ahol azóta szabad íróként és fordítóként dolgozik. Egyebek között Nietzsche, Hofmannsthal, Schnitzler, Freud, Roth, Wittgenstein és Canetti mûveit fordította.

A rangos elismerést Jean Améryrõl, a múlt század kivételes íróegyéniségérõl nevezték el. Améry 1912-ben, Hans Mayer néven született Bécsben, asszimilált zsidó családban nõtt fel, és népiskolai oktató volt, mígnem 1938-ban menekülnie kellett a nácik elõl. 1943-ban Belgiumban a Gestapo mint ellenálló harcost elfogta és megkínozta, majd Lengyelországba deportálták, ahol az auschwitzi, buchenwaldi és Bergen-Belsen-i koncentrációs tábort egyaránt megjárta és túlélte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!