Friss hírek

2009.11.06. 13:04

KDNP: a munkanélküliek országát kapják "ajándékba" a fiatalok

<p>A KDNP szerint a fiatalok elhelyezkedési esélyeit nemcsak a gazdasági válság rontja, hanem a korábbi téves kormányzati foglalkoztatáspolitika is. Az eddigieknél nagyobb figyelmet kellene fordítani arra, hogy itthon tartsák a fiatalokat, a külföldön dolgozókat pedig ösztöndíjlehetõségekkel, illetve megfelelõ lakhatási körülményekkel kellene visszacsábítani - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, KDNP-s képviselõ.</p>

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2009 harmadik negyedévének végére a munkanélküliségi ráta átlépte a 10 százalékot, ami azt jelenti, hogy hazánkban jelenleg 436 ezer állástalant tartanak nyilván. Ezen belül a pályakezdõk aránya kiugróan magas, 25,2 százalék - mondta Rétvári Bence.

Magyarország 2002-ben még 5,8 százalékos munkanélküliségi rátával büszkélkedhetett, az elmúlt hét év alatt azonban a régióban egyedüliként évrõl évre növekedett az arány. Míg a környezõ uniós tagállamok sikeresen tudtak munkahelyeket teremteni, itthon ez a folyamat ellentétes irányúvá vált. Mialatt Lengyelország vagy Bulgária több mint 12 százalékkal csökkentette az ottani munkanélküliséget, a magyar ráta 2 százalékkal nõtt - hangsúlyozta a képviselõ.

Ezek is érdekelhetik