Friss hírek

2009.11.30. 12:24

Kaposvár jövõre is a legolcsóbb városok egyike lesz

<p>Jövõre Kaposváron nem drágul se a víz-, se a csatornaszolgáltatás, nem nõ a szemétszállítás díja, és a kommunális adó is változatlan marad. Csökkenni fog ugyanakkor a távhõ díja. A város emellett több mint félmilliárd forintos támogatást különített el annak érdekében, hogy a kormányzati megszorítások kevésbé sújtsák õket - jelentette be Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhely 2010-es adó- és árpolitikájáról tartott hétfõi sajtótájékoztatóján.</p>

Az egyik országos napilap összeállítása szerint Kaposvár idén az ország legolcsóbb városa volt. A cél jövõre is az, hogy jövõre is minél alacsonyabban tartsuk a közüzemi díjakat - mondta Szita Károly. Az önkormányzat ezért 512 milliós támogatást nyújt a közmûszolgáltató cégeknek. Ennek fejében azok vagy nem változtatnak a 2009-es árakon, vagy mérsékelt, átlagosan 4 százalékos emelést hajtanak végre - közölte a polgármester.

Kaposváron az autóbusz bérlet csaknem 50 százalékkal kerülne többe, ha az önkormányzat nem adna a tömegközlekedési vállalatnak 271 millió forintot. A támogatással azonban mindössze 7,5 százaléknyi emelésre van szükség, és el tudják kerülni a járatcsökkentést. A lakbér pedig a korábban javasolt 12,5 százalék helyett csak 4,7 százalékkal drágul.

Kaposváron az adók mértéke a harmadát, negyedét teszik ki a maximálisan kivethetõ összegnek. A kommunális adó sem változik, jelenlegi összege alacsonyabb, mint 2006-ban volt. Az idegenforgalmi, az építmény- és telekadó a várható inflációval azonos mértékben, átlagosan 4 százalékkal emelkedik. Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyeknél az éves adóalap nem éri el a 2,5 millió forintot, továbbra sem kell iparûzési adót fizetni. Ezzel az intézkedéssel 70 millió forint marad a kaposváriak zsebében.

Ezek is érdekelhetik