Friss hírek

2009.11.13. 13:14

Iván Gábor: elérhetõ közelségben a reformszerzõdés

<p>A józan várakozások szerint december 1-én hatályba léphet az Európai Unió Reformszerzõdése - jelentette ki pénteken a Külügyminisztérium EU ügyekért felelõs szakállamtitkára a Magyar Tudományos Akadémián a témában tartott konferencián. Iván Gábor kiemelte: elérhetõ közelségbe került a dokumentum hatályba lépése, amely elõször fogalmazza meg a tagállamok értékközösségét. Az államtitkár a Lisszaboni Szerzõdést kiváló lehetõségnek tartja ahhoz, hogy a közösség közös politikákat dolgozzon ki. Példaként az energiapolitikát hozta fel. Mint mondta: a Bizottság 20 éve próbálkozik ezzel, mindhiába. Szerinte most erre is lehetõség nyílik, hogy növeljék az uniós polgárok energiabiztonságát, krízises helyzetek hatékonyabb kezelését.</p>

Iván Gábor a 2010-tõl induló spanyol-belga-magyar, összesen másfél éves soros uniós elnökségrõl szólva kiemelte, hogy a három ország közös felelõsséget visel a 18 hónapra. "Emiatt rendkívül szoros az együttmûködés a spanyol és belga kollégáinkkal"-tette hozzá az államtitkár. Elmondta, hogy idehaza folyamatos az egyeztetés a teendõkrõl a parlamenti pártokkal. Iván Gábor kiemelte, hogy a másfél évre szóló közös elnökségi programot december 7-én mutatja be Spanyolország, Belgium és Magyarország Brüsszelben.

"Hogy a közös felelõsségünk látható legyen, a trió elnökség közös logót is tervezett"- mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy ez ugyan "nem nagy dolog, de politikai üzenete van, hogy egységes idõszak következik." A Lisszaboni Szerzõdés okozta változtatásokról szólva Iván Gábor azt mondta: olyan Tanács elnökre van szükség, aki "együttmûködik, minden tagállamra figyel, és tovább tud számolni négynél, azaz nem csak a nagy tagállamok hangját hallja meg." A külügyi fõképviselõvel kapcsolatban pedig azt javasolta: legyen egy rövid átmeneti idõ, mire az uniós "külügyminiszter" átveszi a teendõket az Unió soros elnökét ellátó tagállamtól.

Ezek is érdekelhetik