Friss hírek

2009.11.18. 17:04

Ismét menekülthullámot indított a pakisztáni offenzíva

<p>Több mint negyedmillió ember hagyta el otthonát Dél-Vazirisztán térségében, ahol a pakisztáni hadsereg nagyszabású offenzívát indított a tálib fegyveresek ellen - közölte szerdán az ENSZ. Október közepén 30 ezer pakisztáni katona érkezett a törzsi területekre, hogy felszámolják a tálib felkelõk állásait a hegyvidékes térségben.</p>

A harcok miatt 268 ezer ember menekült el Dél-Vazirisztánból a szomszédos tartományokba, akik többségében attól félnek, hogy otthonaikat az összecsapások során lerombolták - közölte a nemzetközi szervezet, hozzátéve, hogy eddig több mint 54 ezer családot regisztráltak. A menekültek rokonoknál, barátoknál, vagy vendéglátó családoknál húzzák meg magukat, a többieknek pedig az ENSZ oszt sátrakat és más segélyeket.

Egy hasonló offenzívában 1,9 millió ember menekült el otthonából idén tavasszal, amikor a pakisztáni hadsereg a Swat-völgyben lévõ tálib állásokat próbálta felszámolni. Bár a menekültek többsége azóta visszatért otthonába, az akkori helyzet humanitárius válságot okozott Pakisztánban.

Dél-Vazirisztán, amely újságírók és segélymunkások elõl elzárt terület, része a Pakisztán északnyugati részén fekvõ törzsi területeknek, ahol - az Egyesült Államok gyanúja szerint - Afganisztánból átszivárgott al-Kaida tagok és tálib fegyveresek rejtõznek. Iszlámábád október 17-én indított offenzívát a terület "megtisztítására" - a hivatalos adatok szerint azóta mintegy 550 felkelõ és 70 kormánykatona vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik