Friss hírek

2009.11.02. 09:24

INFLUENZA - Kína a betegségek számának robbanásszerû szaporodásával számol - miniszterelnök

<p>Kína az újinfluenza-járvány robbanásszerû erõsödésével számol, derült ki két hétvégi hivatalos nyilatkozatból. A miniszterelnök az állami tévének beszélt errõl, és hasonló tartalmú közlemény jelent meg az egészségügyi minisztérium honlapján is.</p>

A kínai miniszterelnök, Ven csia-pao szombaton látogatást tett az influenza miatt egy pekingi gyermekkórházban. A kórházlátogatás után a kínai állami tévének nyilatkozva a kormányfõ nagyon súlyosnak minõsítette a sertésinfluenza-helyzetet. "Egyes helyeken robbanásszerûen megszaporodhatnak a megbetegedések" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A pekingi egészségügyi minisztérium honlapján megjelent közlemény szerint Kína sok körzetében ugrásszerûen megemelkedett az influenzás megbetegedések száma, sok iskolában jelent meg a csoportos megbetegedés, a vírus tevékenysége számos helyen elérte a járvány erõs fokozatát.

"A következõ idõben a járvány várhatóan tovább fog erõsödni" - teszi hozzá a pekingi közlemény.

Kínában több mint 3,78 millió embert oltottak be az új influenza ellen, és további 26 millió dózis vakcinát szállítottak ki, jelentette be a hétvégén a pekingi egészségügy minisztérium.

Súlyos mellékhatásokról nem érkeztek jelentések.

Nyolc kínai gyártó csaknem 53 millió adag oltóanyagot állított eddig elõ, ebbõl több mint 33 millió adag kapta meg a forgalmazási engedélyt, és 2010 elsõ negyedévében további 100 millió dózist gyártanak.

Kína az 1,3 milliárd fõnyi lakosság 5 százalékát tervezi beoltani a sertésinfluenza ellen.

A világ legnépesebb országában eddig 46 ezer újinfluenzás megbetegedést észleltek, és 6 végzõdött halállal. Az elsõ halálos esetek csak október elején történtek, az utolsó kettõ pedig szombaton jelentette be az egészségügyi minisztérium.

Ezek is érdekelhetik