Friss hírek

2009.11.02. 08:49

INFLUENZA - A gyermekeknél jóval nagyobb a halálozás, mint a szezonális infleunzától, az USA a stratégiai gyógyszertartalékot is bevetette

<p>Az Egyesült Államok a teljes stratégiai gyógyszertartalékát beveti a gyermekeknek való Tamiflu antivirális szerbõl, jelentette be a CDC járványügyi intézet a hét végén. A lépést az váltotta ki, hogy az új influenzavírus a felbukkanása óta eltelt félév alatt több gyermekhalált okozott, mint a szokásos influenzák egy egész évben.</p>

A sertésinfluenza miatt eddig 114 gyermek halt meg laboratóriumilag bizonyíthatóan. A szokásos influenzák legmagasabb halálozási rátája ellenben az elmúlt 3 évben 88 volt.

Az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságok ezért forgalomba bocsátják az ország teljes stratégiai tartalékát a gyerekeknek szánt kanalas Tamiflu antivirális szerbõl, közölte a CDC igazgatója, Thomas Frieden.

Ooktóber elején már bevetettek 300 ezer kezelésre való adagot, "és most további 234 ezer adagot bocsátunk ki az országos stratégiai készletbõl. Ez a teljes stratégiai tartalék" - tette hozzá a járványügyi intézet igazgatója.

A kiugróan magas gyermekhalálozás mellett az Egyesült Államokban több 65 év alatti személy szorult kórházi kezelésre az új influenza miatt, mint a szokásos influenza egy-egy teljes szezonjában.

Frieden szerint kezd nõni a védõoltás-szállítás, amely eddig jóval elmaradt a kereslettõl. De az AFP frania hírügynökség értesülése szerint helyi szinten még nem érzik Amerikában a vakcinaszállítás erõsödését.

Október közepén az amerikai gyártók jelezték, hogy a hónap végére tervezett 40 millió adagnál 10 millió adaggal kevesebbet tudnak csak forgalomba hozni.

Ezek is érdekelhetik