Friss hírek

2009.11.19. 14:19

INFLUENZA: 344-re nõtt a halálos áldozatok száma Ukrajnában

<p>Ukrajnában a járványhelyzet október 29-i kihírdetése óta több mint másfélmillió ember betegedett meg influenzában és vírusos légúti fertõzésben. Az elmúlt 48 óra során 29 újabb halálesetet regisztráltak, így a halálos áldozatok száma mára elérte a 344-et. Kárpátalján az elmúlt két napban két ember halt bele a szövõdményekbe.</p>

Mióta az influenzajárvány elérte Ukrajna keleti megyéit, az újabb megbetegedések aránya ismét ugrásszerûen emelkedett. Míg a hét elsõ napjának végén már csak 36 ezer friss megbetegedésrõl érkezett jelentés, szerdára ez a szám közel 45 ezerre emelkedett. Ukrajna-szerte 233 beteg szorul intenzív kórházi ellátásra, közülük negyvenkettõt kell mesterségesen lélegeztetni. A megbetegedések aránya az ország 14 megyéjében, illetve már a fõvárosban is túllépte a járványküszöböt.

Az elmúlt napok párás-esõs idõjárása a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján sem kedvezett a járvány visszaszorulásának. Ukrajna legnyugatibb megyéjében az elmúlt 24 óra során 1506-an betegedtek meg a két nappal korábbi 1037-hez képest. A szerda esti jelentések szerint az influenza okozta szövõdményekben két újabb beteg halt meg, így a kárpátaljai halálos áldozatok száma immár 9-re nõtt.

Az ukrán sajtó egyre élesebben bírálja az egészségügyi tárca tehetetlenségét. A vezetõ országos napilapok - pártállástól függetlenül - most elsõsorban azért ostorozzák a minisztériumot, mert úgy hirdetett általános kampányt az oltások mellett, hogy mind a mai napig nem ismeretes: az ukrajnai járványt az eddig szajkózott szezonális, vagy pedig az új típusú influenza okozza-e.

Idõközben a szovjet KGB utódszervezeteként mûködõ Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) államellenes cselekmény gyanújával nyomozást indított azon nyugat-ukrajnai orvosok ügyében, akik a minap nyílt levélben foglaltak állást amellett, hogy a mostani járványt - politikai okokból - mesterségesen idézték elõ Ukrajnában - adta hírül az UA-Reporter hírportál.

Ezek is érdekelhetik