Friss hírek

2009.11.30. 15:39

Idén nem lesz gázválság- legalábbis elvileg

<p>Gazdasági és technikai értelemben idén nincs ok a gázválságra- jelentette ki a Független Hírügynökség kérdésére hétfõn az Európai Bizottság (EB) egyik név nélkül nyilatkozó tanácsadója. A szakember szerint Oroszország és Ukrajna a közelmúltban megállapodott a gázszállítást érintõ kérdésekrõl, így ebbõl a szempontból elhárultak az akadályok. "ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Ukrajnában elnökválasztás lesz." -jegyezte meg a tanácsadó.</p>

Európa gázellátásával kapcsolatban úgy vélte: Oroszország a jövõben sem lesz megkerülhetõ. "Hiába épül új útvonal, Moszkva szerepe erõs"- tette hozzá. Arra is emlékeztetett, hogy az új vezetékek is az egykori Szovjetunió területérõl hoznák a gázt, ahol erõs az orosz befolyás. Kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy Oroszország Kína felé is gázvezetéket épít, így hamarosan lesz alternatívája az európai piacnak. Mint fogalmazott: emiatt párbeszédre van szükség az Unió és Oroszország között. Az európai gázvezetékekkel kapcsolatban azt mondta: amíg nem gazdaságos megépíteni azokat, addig a Bizottság, a Tanács, a Parlament vagy a tagállamok hiába szajkózzák, hogy a Nabucco a legfontosabb vezeték. A politikai akarat kevés, pénz kell a megvalósításhoz. Mivel az Uniónak erre egyedül nincs forrása, a gazdaság szereplõit kell bevonni, akik csak akkor lépnek, ha nekik is megéri - fogamazott a tanácsadó.

A párizsi Notre Europe Alapítvány kutatója az uniós energetikai helyzetrõl szólva azt mondta: a legnagyobb baj, hogy nincs közösségi szabályozás. Sami Andoura kiemelte: a 27 tagállam energiahálózata nem integrált, az infrastruktúra nincs összekötve. Emiatt pedig sokkal sebezhetõbbek a tagországok. Andoura szerint az energiapiac "schengenjére" lenne szükség, hogy hatékonyan mûködjön.. "Ehhez azonban politikai akarat kell"- tette hozzá a kutató.. Az EB tanácsadója témával kapcsolatban úgy vélte: a tagállamokat meg kell gyõzni, hogy szükség van a közösségi szabályozásra. "Ha ez nem megy magától, akkor valószínûleg újabb válságra van szükség, hogy maguk is belássák: együtt kell mûködniük"- szögezte le.

Ezek is érdekelhetik