Friss hírek

2009.11.30. 15:54

Holnaptól újra vonatok járnak Szombathely és Szentgotthárd között

<p>Keddtõl úja közlekednek a vonatok a Szombathely és Szentgotthárd közötti vonalon - közölte a GYSEV Zrt. A 24 kilométeres útszakaszon új vasúti pályát fektettek le, megkezdték az épületek korszerûsítését és a villamosítás elõkészítését. A két hónapos vágányzár alatt pótlóbuszok közlekedtek. Az 50 milliárd forintos uniós vasútfejlesztési program 2010 tavaszán folytatódik.</p>

Véget ért a GYSEV vasútfejlesztési beruházásának elsõ üteme, ezért a pótlóbuszok helyett újra vonatok közlekednek a Szombathely és Szentgotthárd között. A magyar - osztrák vasúttársaság korszerûsítési programjában új vasúti pályát fektettek le Szombathely és Körmend között, és megkezdõdött az állomások átépítése is. A csaknem 50 milliárd forintba projekt kivitelezése még szeptemberben kezdõdött, 2010 tavaszán pedig újabb nagy fejlesztésekbe kezd a vállalat.

Az Európai Unió 2009 nyarán hagyta jóvá a GYSEV fejlesztési programját. A magyar - osztrák vasúttársaság 110 kilométer hosszú pályát újít fel 2011-ig, így ahol eddig csak 60-80 km/órás sebességgel haladhattak a szerelvények, ott 120-ra emelkedhet a sebesség. Emellett villamosítják a Szombathely - Szentgotthárd vonalat, és korszerû biztosító berendezést kap a Sopron - Szombathely - Szentgotthárd szakasz. 2010-re két városban - Sopronban és Szombathelyen - különszintû közúti-vasúti keresztezõdést építenek, illetve négy új villamos motorvonatot is vásárol a GYSEV.

Ezek is érdekelhetik