Friss hírek

2009.11.15. 07:09

Helyhatósági választások Koszovóban

<p>Függetlenségének kikiáltása óta elõször helyhatósági választásokat tartanak Koszovóban vasárnap. Azt egyelõre nem tudni, hány szerb nemzetiségû fogja bojkottálni a voksolást.</p>

Több mint másfél millió szavazópolgár járulhat az urnák elé Koszovóban vasárnap, hogy megválassza az polgármestereket, és a 38 önkormányzati tanács tagjait. Az egykori szerb tartomány függetlenségének 2006 februári kikiáltása óta ez lesz az elsõ helyhatósági választás.

Fatmir Sejdiu elnök legutóbbi beszédében mindenkit szavazásra buzdított. "Vasárnap be kell bizonyítani a világnak, hogy Koszovó békét és stabilitást teremt a régióban" - jelentette ki az államfõ.

Egyelõre nem tudni, hogy az országban élõ 120 ezer fõs szerb kisebbség tagjai elmennek-e szavazni. Bár Belgrád és a szerb ortodox egyház bojkottra szólította fel õket, az ország középsõ vidékein élõ szerbek közül sokan mégis részt vesznek a voksoláson - a felmérések szerint -, miután szerbek is vannak a jelöltek között.

A koszovói rendõrséget készültségbe helyezték. A 13 ezer fõs békefenntartó kontingens (KFOR) parancsnoka, Markus Bentler tábornok pedig azt mondta, hogy azonnal reagálnak egy rendkívüli eseményre, ha szükséges. A választásokra több nemzetközi szervezet - köztük az Európai Unió - is küldött megfigyelõket.

Az elsõ eredményeket hétfõre ígérte a választási bizottság. Ahol egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok legalalább felét, ott második fordulót tartanak december 13-án.

Ezek is érdekelhetik