Friss hírek

2009.11.30. 19:04

Három európai ország jelentett be afganisztáni csapatbõvítést

<p>Afganisztáni csapataik bõvítését jelentette be hétfõn három európai ország vezetõje, egy nappal az elõtt, hogy az amerikai elnök közölni fogja: mennyi katonát akar küldeni még Afganisztánba. Barack Obama a várakozások szerint 30 és 35 ezer fõ közötti csapatbõvítést jelent be kedden az új stratégia részeként. Az elnök saját szavai szerint azért van szükség erre, hogy "be lehessen fejezni a feladatot".</p>

Hétfõn a brit kormányfõ azt közölte, hogy 500 katonát küld a kormány Afganisztánba, ahol ezzel tízezer fõ fölé emelkedik a brit erõk létszáma. Az olasz külügyminiszter ugyancsak hétfõn közölte, hogy Róma is kész a NATO vezette nemzetközi erõk (ISAF) olasz kontingensének bõvítésére. Franco Frattini azonban nem árulta el, hogy az olasz kormány mennyi katonát akar küldeni Afganisztánba, ahol jelenleg 3250 olasz katona van.

Macedónia, amely nem tagja a NATO-nak, szintén közölte, hogy 80 katonával bõvíti februártól 160 fõs egységét. George Ivanov, macedón elnök hétfõn levélben tájékoztatta a NATO fõtitkárát a bõvítésrõl.

November 17-én Szlovákia jelentette be, hogy megduplázza 500 fõre afganisztáni erõi létszámát.

A francia államfõ hétfõn azt mondta, hogy Párizs addig állomásoztat katonákat Afganisztánban, ameddig szükséges, hogy létrejöjjön egy békés, szuverén ország. Nicolas Sarkozy azonban kizárta, hogy Párizs további katonákat küld. Hétfõn egyébként a Fehér Ház azt közölte, hogy Obama elnök a keddi bejelentést megelõzve már tájékoztatta Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetõit az új amerikai stratégiáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!