Friss hírek

2009.11.30. 13:54

Ha lassan is, de terjed a földfelszíni digitális tévézés

<p>Az év végéig a lakosság 88 százaléka elvileg hozzáférhet a földfelszíni sugárzású - tetõantennával fogható - digitális televíziózáshoz, a MinDig TV-hez, amelyen azonban még mindig csak kilenc csatorna mûsora látható, ebbõl kettõ fizetõs. A rendszert kiépítõ Antenna Hungária a napokban kampányt indít a lehetõség még alaposabb megismertetése érdekében, jelenleg a háztartások két százalékában van az adás vételéhez szükséges berendezés - mondta hétfõn Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója. Abban nincs változás, hogy a kábeltársaságok érdekellentéte miatt alig van érdeklõdés az ingyenes MinDig TV iránt.</p>

Ugrásszerûen emelkedik a földfelszíni sugárzású digitális televíziózást lehetõvé tevõ készülékek kereskedelmi értékesítése, októberben az elõzõ hónaphoz képest 63 százalékkal több jelátalakítót, úgynevezett set-top-boxot vagy eleve ezzel szerelt televíziót adtak el, eddig összesen 86 ezret - mondta az Antenna Hungária vezérigazgatója sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy kedden kilenc új átjátszóállomás lép üzembe, s az év vége elõtt egy újabb. Ezzel az éppen egy éve indított szolgáltatás idén minden megyébe és a lakosság 88 százalékához eljut, amelyhez erre alkalmas tetõantenna (átjátszó-adóhoz közel esetleg szobaantenna) kell. Jelenleg a háztartások 2,3 százalékában, az amúgy is földfelszíni adást fogó lakások 10,2 százalékában már úgynevezett DVB-T készülék van.. A hálózat kiépítése 2011-ben fejezõdik be, ami 25 milliárd forintjába kerül az AH-nak - mondta a vezérigazgató. A jelenlegi analóg tévésugárzás 2011. december 31-én végetér, addig a saját antennát használók ! mindegyikének vásárolnia kell valamilyen DVB-T-berendezést, amelyek ára egyébként nagyot zuhant már eddig is. A kábeltévés elõfizetõknek nincs teendõjük, az átállást a szolgáltató elvégzi.

A DVB-T-s digitális hálózaton még mindig kevesen találhatók meg.. Hét tévé - közte a közszolgálatiak és a két nagy kereskedelmi csatorna - van az ingyenesen nézhetõ platformon, az elõfizetésesen a HírTV és az ATV. Számuk azért növekszik alig-alig, mert a kábelszolgáltatók ellenérdekeltek az ingyenes hozzáférésben. Ezért azzal fenyegetik a náluk is fenn lévõ csatornákat, hogy megvonják tõlük a kábelelõfizetõi díjból adott pénzt, ha megjelennek az ingyenes digitális platformon. A kis tévék bevételének zöme a kábelesektõl kapott pénzbõl származik. Ezért a HírTV és az ATV a boltban megvásárolható elõfizetéses kártyás mûködést választotta a MinDig TV-n. Emiatt nem tudott újabb tévéket megnyerni magának az AH, aminek következtében a Nemzeti Hírközlési Hatóság a szerzõdés részbeni nem teljesítésére hivatkozva másfél hónapja 40 millió forint bírságot szabott ki rá, amit a társaság bíróságon támadott meg. Jean-Francois Fenech a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az egy év elteltével e! lõbbre tartanának és kevesebb pénzbe került volna a MinDig TV terjedése, ha "torzulásmentes versenykörnyezet" lenne. Az AH ennek ellenére azt tervezi, hogy rövidesen két új tévé jelenik meg az ingyenes, és 6-7 a fizetõs platformon.