Friss hírek

2009.11.26. 16:04

Gyenge Zsolt terézvárosi képviselõ a mától büntetendõ egyenruhát viselte

<p>A feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel büntethetõségének szabályai módosultak csütörtöktõl. Betiltott szervezet, a Magyar Gárda egyenruháját viselte Gyenge Zsolt terézvárosi képviselõ a kerületi testületi ülésen csütörtökön reggel.</p>

Az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium közleménye szerint a csütörtöktõl hatályos szabálysértési kormányrendelet úgy egészült ki, hogy a jövõben a feloszlatott társadalmi szervezet mûködésében való részvétel, annak bármely formája, a szervezet egyenruhájának nyilvános rendezvényen történõ viselése is büntetendõ. Ugyanilyen megítélés alá esik az is, ha valaki olyan egyenruhát visel, amely jellegzetességei alapján a feloszlatott szervezet egyenruhájára hasonlít, pontosabban a szervezet egyenruhájára lehet ismerni belõle.

Jogellenes tehát minden olyan cselekmény, amelynek az célja, hogy minden kétséget kizáróan közvetítse a külvilág felé, hogy a feloszlatott szervezet továbbra is mûködik.
Szintén jogellenes ha nyilvános rendezvényen a feloszlatott társadalmi szervezet külsõségeinek használatával vesznek részt. Ilyen lehet az alakzatban, egyes szimbólumok, vezényszavak használatával való vonulás.

Összességében arról van szó tehát, hogy aki egy feloszlatott társadalmi szervezetet vezet bûncselekményt követ el és akár szabadságvesztéssel is büntethetõ, aki pedig a feloszlatott szervezet tevékenyégében részt vesz szabálysértést valósít meg, ami pénzbírságot von maga után. A rendõrség a jogszabályoknak határozottan és következetesen érvényt fog szerezni - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik