Friss hírek

2009.11.08. 13:04

Foglalkoztatási Szolgálat: több álláskeresõ, kevesebb betölthetõ állás

<p>Több mint háromezerrel csökkent a munkaügyi központok kirendeltségeire bejelentett állások száma októberben - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból. Ebben a hónapban 25 cég tett jelentett be csoportos létszám-leépítést, ami 1727 fõt érintett. A nyilvántartott álláskeresõk száma az októberi zárónapon csaknem 570 ezer fõ volt, ami enyhe növekedést mutat az elõzõ hónaphoz képest. Az álláskeresõk különbözõ csoportjai között is vannak különbségek: egy év alatt a férfiak száma 38,4, a nõké pedig 29,9 százalékkal emelkedett, a szakképzetlenek száma 23 százalékkal, a diplomásoké pedig 50 százalékkal nõtt.</p>

A munkaügyi központok kirendeltségein 25 cég jelentett be csoportos létszám-leépítést októberben. Ez 1727 munkavállalót érintett, ami 415-tel kevesebb az elõzõ hónaphoz viszonyítva. Az elõzõ évi októberi adatot viszont több mint 58 százalékkal meghaladta a mostani, mert akkor még kevésbé jelentkezett a válság hatása a leépítésekben. A legtöbb bejelentés egyébként a Közép-Dunántúlról, a Nyugat-Dunántúlról és Közép-Magyarországról érkezett. Az ágazati megoszlást tekintve az érintettek 57,8 százalékát a feldolgozóiparból, 20 százalékát pedig a szállítás, raktározás, posta és távközlés területérõl bocsátották el. A bejelentések 76,7 százaléka a fizikai foglalkozásúakat érinti, a fennmaradó 23,3 százalék pedig a szellemi foglalkozásúakat.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein 24200 új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 11,2 százalékkal kevesebb az elõzõ havi adatnál. Az elmaradás ennél jóval nagyobb, 39,1 százalékos az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az új állások 53,9 százaléka nem támogatott álláshely, a többit pedig valamilyen támogatási formában lehet betölteni. Nem támogatott állásból egyébként 13 ezer volt, ezek nagy részét Közép-Magyarországon, a Nyugat-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön kínálták. Támogatott munkahelybõl 11200-at kínáltak, ezek jelentõs része az "Út a munkához" program része volt. Az összesen felkínált 43400 állásból 17100 maradt betöltetlen.

A nyilvántartott álláskeresõk száma 569700 fõ volt októberben.. Ez az elõzõ hónaphoz képest enyhe, 0,6 százalékos növekedést jelent. Az álláskeresõk száma egyébként július óta emelkedik. Régiós bontásban nézve a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 0 és 1 százalék között volt a növekedés egy hónap alatt, míg Közép-Magyarországon 2,7, a Dél-Alföldön 1,7 százalékos emelkedés, a Nyugat-Dunántúlon pedig 2 százalékos csökkenés volt. Az álláskeresõk száma egyébként 1 év alatt 34,2 százalékkal növekedett.

Egy év alatt egyébként az álláskeresõ férfiak száma 38,4, a nõké pedig 29,9 százalékkal emelkedett. Végzettséget tekintve a szakképzetlenek száma 23 százalékkal, a diplomásoké viszont 50 százalékkal nõtt. Utóbbi adat azt jelzi, hogy a válság miatt sok diplomás is elvesztette állását, és a pályakezdõ diplomások is nehezen találnak munkát.

Októberben minden negyedik álláskeresõ számított a tartósan regisztráltak közé. Õk több mint egy éve folyamatosan szerepelnek a nyilvántartásban. A vizsgált hónapban 352400-an voltak jogosultak valamilyen álláskeresési ellátásra.

Ezek is érdekelhetik