Friss hírek

2009.11.04. 19:24

Feljelentés a színház miatt, és felajánlás ingyen elõadásokhoz Székesfehérváron

<p>Feljelentést tett az ügyészségen Székesfehérvár önkormányzata a Vörösmarty Színházat felújító Baucont Zrt. ellen. Feltételezések szerint a zrt. vagyonát külföldi cégeknek játszották át, így a város a 440 milliós garancia igényét nem tudja érvényesíteni. 4.5 milliárd forintból újították fel négy éve a színházat, de számos hiba nehezíti a mûködését. Közben a helyi Fidesz szerdán kezdeményezte, hogy a megszûnõ ingyenes nyugdíjas és nagycsaládos jegyek helyébe tegyék nyilvánossá a színházban a fõpróbákat. Ehhez pénzt is felajánlottak.</p>

Székesfehérvár önkormányzata 440 millió forintos hitelezõi igényt jelentett be a Vörösmarty Színház felújítását végzõ, jelenleg már felszámolás alatt álló zrt.-vel szemben. Cégbírósági adatok alapján olyan személyi összefonódásokat találtak azonban, melyek nyomán vélelmezik, hogy a hitelezõk kielégítésére szolgáló vagyont, külföldi offshore cégekbe utalták át - mondta a Független Hírügynökségnek Paulikovics Péter, ügyvéd. Az önkormányzat az ügyészségen, pénteken tette meg a büntetõ feljelentést.

A közgyûlés döntött korábban arról, hogy amennyiben gyanús körülmények merülnek fel, tegyék meg a feljelentést - mondta Paulikovics Péter, ügyvéd. Azért az ügyészségen tettek feljelentést, hogy kellõ súlya legyen az ügynek, de várhatóan az ügyészség pár napon belül kijelöli az eljárás lefolytatására a VPOP-t - tette hozzá.

A színház mûködését akadályozza, hogy, a próbatermekben nincs kiépítve légkondicionáló, az egyiknek a padozatából a világítás is hiányzik, ezért balesetveszélyes. A riasztó, és a hûtõ-fûtõ berendezés meghibásodott, nagyfeszültségû kábeleket kell a falban kicserélni. A fal vizesedik, a mûemlék épületet szigetelni kell. 440 millió forint garanciális igény merült fel, a felszámoló pedig csak 4.5 millió forintot ismert el a követelésbõl.

Közben a városi Fidesz frakció tagjai 300 ezer forintot ajánlottak fel, hogy az évad hátralévõ részében a nyugdíjasok és nagycsaládosok számára tegyék nyilvánossá a fõpróbákat - mondta Cser-Palkovics András frakcióvezetõ, és Vargha Tamás választókerületi elnök. Megszûnt ugyanis a színházban a nyugdíjasok és nagycsaládosok támogatása, így ebben az évadban nem látogathatták ingyen az elõadásokat.

Ezek is érdekelhetik