Friss hírek

2009.11.30. 16:29

Energiaszint-világrekord a Nagy Hadronütközetõben: 1,18 billió elektronvolt

<p>Világrekordot értek el a francia-svájci határ közelében, Genfnél lévõ Nagy Hadronütközetõ (LHC) tudósai. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hétfõi bejelentése szerint minden eddiginél nagyobb energiaszintre sikerült felgyorsítani atomi részecskéket.</p>

A hivatalos közlés szerint az LHC a világ legnagyobb energiájú részecskegyorsítójává vált azáltal, hogy két protonnyalábot 1,18 teraelektronvoltra (TeV-ra), vagyis 1 billió 180 milliárd elektronvoltra gyorsított fel. A bejelentés szerint a világegyetem keletkezését, az õsrobbanást kutató LHC-ban a CERN ennél is nagyobb, 7,0 teraelektronvoltos energiaszintet akar elérni. Az eddigi csúcsot egyébként az Egyesült Államokban lévõ Fermi Nemzeti Gyorsító Laboratóriuma, a Tevatron ütköztetõ tartotta. A Chicago mellett lévõ kutatóhelyen 2001-ben, 0,98 TeV-ot értek el. -

Az LHC-t 14 hónapos javítás után tíz nappal ezelõtt indították be. A Nagy Hadronütköztetõvel a tavaly szeptember 10-i avatás után kellett volna megkezdeni a munkát, kilenc nappal késõbb azonban hiba történt az elektromos hálózatban, ezért mindent leállítottak, és az óta javították. Az LHC-t csaknem 20 éven át építették, a költségek 6 milliárd svájci frankra ( körülbelül 1059 milliárd forintra) rúgnak. Az óriási munkában több mint 30 ország összesen 5 ezer tudósa és mérnöke vett részt.

A 27 kilométer hosszú alagútban mûködõ hadronütköztetõvel olyan kérdésekre keresik a választ, mint az anyag természete vagy a világ keletkezése. A kísérletekkel ellenõrizhetnek új tér-idõ-elméleteket is, amelyek szerint a mi világunk dimenzióival párhuzamosan létezhetnek más dimenziók is. A Nagy Hadronütköztetõ csaknem a fény sebességére gyorsít fel az atomnál kisebb, úgynevezett szubatomi részecskéket, majd egymásnak ütközteti azokat. Az ütközéseket nem lehet képekben rögzíteni, az ütközések hatását viszont lehet mérni. Az ütközések következtében a másodperc töredékére olyan hõmérsékleti értékek keletkeznek, amelyek százezerszer magasabbak a Napénál.

Hadronoknak az atom bizonyos alkotóelemeit nevezik, legismertebbek közülük a protonok és a neutronok. A kör alakú alagútban egy másodperc alatt több millió, az atoménál kisebb részecske ütközhet. Ezeket a "karambolokat" különbözõ mûszerekkel vizsgálják, és az eredményt heteken, hónapokon át elemezik.

Ezek is érdekelhetik