Friss hírek

2009.11.21. 20:14

Energetikai fejlesztésekrõl is tárgyalt a magyar és a horvát köztárasági elnök Barcson

<p>Egyebek mellett közös energetikai fejlesztésekrõl tárgyalt szombaton Sólyom László magyar és Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök. Barcson, a magyarországi horvátok napja alkalmából találkoztak, a rendezvény megnyitása elõtt egyeztettek. Sólyom László megköszönte a horvát elnöknek, hogy 10 éves megbízatása alatt segítette a horvát-magyar kapcsolatok ápolását, valamint gratulált ahhoz, hogy országa megoldotta határvitáját Szlovéniával.</p>

Sólyom László kiemelte: a két országnak alapvetõ érdeke, hogy az energetikai fejlesztésekben együttmûködjenek. Cél, hogy a két állam gáz és villamos vezetékeit összekössék. Ez az energetikai önállósághoz és biztonsághoz elengedhetetlen.

Stjepan Mesic megköszönte Sólyom Lászlónak, hogy Magyarország segíti az uniós csatlakozásukat és segítette NATO-csatlakozásukat. A horvát elnök szerint a tartós támogatás sokat segített nekik. A két államfõ a megbeszélésen megegyezett abban is, hogy továbbra is támogatják az országaikban élõ magyar és horvát kisebbséget.

Ezek is érdekelhetik