Friss hírek

2009.11.26. 14:09

Életfogytig tartó börtön becsületgyilkosság miatt egy afgán származású németnek

<p>A német legfelsõbb bíróság életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy afgán származású férfit, amiért megölte 16 éves húgát, a család becsületének védelme érdekében. A bíróság ezzel helyben hagyta az elsõ fokú ítéletet, amelyet februárban hozott meg egy hamburgi bíróság, a Németországban nagy port kavart ügyben.</p>

A gyilkosság idején 24 éves Ahmad-Sobair O. 2008. május 15-én ölte meg a 16 éves Morsalt, egy nappal azután, hogy a lány felkereste a hamburgi város tanács szociális szolgálatát, és védelmet kért a bátyjától. Az ügyészség szerint a férfi folyamatosan zaklatta húgát a lány nyugatias öltözködése, életstílusa miatt, és azt vetette a szemére, hogy meg akarja tagadni gyökereit, és eltávolodik a családjától.

A húgát 23 késszúrással megölõ férfi az elsõ fokú ítélet kihirdetése után hirtelen zokogásban tört ki, és azt kiabálta, hogy soha nem akarta megölni Morsalt, mert a testvére volt, és szerette õt.

A férfi fellebbezett az ítélet ellen a legfelsõbb bíróságon. A védelem szerint a férfi nem volt beszámítható állapotban. A Karlsruhe városában ülésezõ német szövetségi bíróság azonban elutasította a fellebbezést, közölve, hogy meggyõzõdtek arról, hogy azért ölte meg testvérét, mert "foltot ejtett a család becsületén".

Az ügy nagy visszhangot váltott ki a német társadalomban. Vita folyt arról, hogy a muzulmán bevándorlók magukkal hozzák-e õsrégi szokásaikat, amelyek miatt többen közülük úgy érzik, hogy a család becsületének védelmében szabad gyilkolni.

Ezek is érdekelhetik