Friss hírek

2009.11.24. 10:44

EGÉSZSÉG - 600 millió indiai a szabadban végzi a dolgát

<p>Az ENSZ becslései szerint Indiában a lakosság 55 százaléka, vagyis 600 millió ember még ma is a szabadban végzi a dolgát.</p>

A szédületes ütemben fejlõdõ India gazdasági központjában, Bombayben amely a világ legnagyobb városa, átlagosan 58 lakóra jut egy illemhely. A nyomornegyedekben 81 ember osztozik egy vécén, de van olyan körzet, ahol ez a szám 273.

Megszokott látvány, hogy emberek kuporognak az utak és vasutak mentén, a tengerparton, és mindenki szeme láttára végzik dolgukat abban a városban, amelyben a világ leggazdagabbjaiból is lakik néhány.

A nõk és lányok sokszor egész nap várnak, és csak sötétedéskor mennek a dolgukat végezni elhagyatott helyekre, kitéve magukat a fertõzésnek, az erõszaknak vagy a kígyómarásnak.

Egy ENSz-jelentés szerint még ahol van is illemhely, a többségükben nincs folyóvíz, szennyvízelvezetés és villany.

Ennek persze megvan az egészségügyi következménye, tömegesek a fertõzések. Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, a UNICEF szerint Indiában naponta 1.000 öt éven aluli kisgyerek hal meg hasmenésben.

Az egészségügyi minisztérium úgy kalkulálja, hogy a szennyvízkezelés hiánya miatt fellépõ betegségek évente 12 milliárd rúpiába (46 milliárd forintba) kerülnek.

Ezek is érdekelhetik