Friss hírek

2009.11.25. 16:04

Dohányzásról Leszokást Támogató Központ a fõvárosban - egyelõre telefonon segítenek

<p>A Dohányzásról Leszokást Támogató Központ nyílt szerdán Budapesten. 20 képzett szakember várja itt azok hívását, akik le szeretnék tenni a cigarettát, de januártól csoportos illetve egyéni terápiás foglalkozásokat is indítanak. A cél az, hogy személyre szabott segítséggel megsokszorozzák a sikeres leszokás esélyét. A felmérések szerint hiába próbálkozik egy dohányos akár háromszor-négyszer is, csak 4-5 százalékuk jár sikerrel és hagy fel végleg káros szenvedélyével.</p>

Magyarországon jelenleg 2-2 és félmillió felnõtt dohányzik. Minden második füstölõ gondolt már arra, hogy letegye a cigit, de egy felmérés szerint csak 17 százalékuk tervezi, hogy a következõ fél évben meg is teszi ezt. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma illetve egy nemzetközi alapítvány támogatásának köszönhetõen most a leszokást segítõ központ nyílt Budapesten, amely a magatartás-orvoslás eszközeivel veszi fel a harcot a káros szenvedély ellen.

Ez azt jelenti, hogy problémamegoldó stratégiákkal, készségfejlesztõ módszerekkel ismertetik meg azt, aki kész letenni a cigit. Ennek keretében elsõként egy konkrét idõpontot tûznek ki, a szakemberek ezt csak úgy hívják: "a függetlenség napja" - mondta Urbán Róbert magatartás-pszichológus. Ezután segítenek fenntartani ezt az állapotot úgy, hogy tudatosítják az emberekben, milyen helyzetekben nyúlnak a cigaretta után, és hogyan lehet kezelni ezeket. A visszaesés elkerülhetõ, ha a dohányos új stratégiát dolgoz ki például a stresszhelyzetekre, azaz felkészül a nehéz pillanatokra - fogalmazott a szakember.

Urbán Róbert szerint a magatartás-orvoslással átlagosan 15-25 százalékra lehet növelni a leszokás esélyét, a nikotint helyettesítõ gyógyszerekkel kombinálva pedig ez akár 30-40 százalék is lehet. A Leszokást Támogató Központ telefonszáma: 1/393-51-70, amely délután egy órától este kilencig hívható. A januárban induló terápiás foglalkozásokra telefonon, a központ honlapján, a www.leszokasvonal.hu-n illetve a család- és szakorvosoknál lehet jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!