Friss hírek

2009.11.26. 18:04

Decemberben indul a családi házak klímabarát átalakítási programja

<p>December elsõ hetében írja ki a zöldtárca a családi és társasházak energiatakarékosságát növelõ "Klímabarát Otthon 2"pályázatát. Erre a célra elsõ körben legalább 15 milliárd forint áll rendelkezésre, de a széndioxid kvóta eladásából beérkezõ pénzekbõl folyamatosan kiegészítik a keretet - mondta csütörtökön a saját, klímabarát otthonában tartott sajtótájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.</p>

A szaktárca vezetõje elmondta: a program keretében a többi között épületszigetelésre, nyílászáró cserére, fûtéskorszerûsítésre, nyári hõvédelemre és árnyékolásra, de szorgalmazzák a megújuló energiák hasznosítását is, sõt a pályázaton az új építésû, energiatakarékos házak építése is támogatható. A támogatás a beruházás 30-60 százalékát térítheti meg, utófinanszírozás formájában.

A támogatás része egy költségarányos, 30 százalékos alaptámogatás, ami a fejlesztés hatékonyságától függõen több kategóriába sorolható, a maximum összege 555 ezer és 1,47 millió forint között lehet. Ezen felül, ha a beruházással jelentõsen javul az épület energiahatékonysága, akkor 10-30 százalék "KlímaBónusz" támogatás is adható, amelynek mértéke szintén a beruházás fajtától függõen maximum 200 ezer - 3,24 millió Ft lehet - mondta a szaktárca vezetõje.

A két támogatás együtt, az új építésû energiatakarékos házak esetében akár a bekerülési költség 60 százalékát is elérheti, de összesen maximum 4,61 millió Ft lehet. A már meglévõ épületek átalakítása esetén a jelentõs energia megtakarítást eredményezõ beruházások "KlímaBónusz" támogatása maximum 1 millió forintig terjedhet. Így a legjobb esetben a két támogatás összesen 2,47 millió forintot jelenthet.

A pályázók az önerõhöz kedvezményes hitelt vagy önkormányzati, illetve uniós támogatást is igényelhetnek. A pályázatok elbírálását a KVVM Fejlesztési Igazgatóságánál mûködõ szervezet koordinálja, a bírálatot az Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A beruházás megvalósulása után az Energia Központ öt éven át monitorozza a kibocsátási mutatókat.

A Környezetvédelmi Minisztérium azt várja a programtól, hogy mérhetõen csökkenjen a rossz hatásfokú családi házak széndioxid kibocsájtása és javuljon azok energiatakarékossága.

Ezek is érdekelhetik