Friss hírek

2009.11.14. 09:54

Daruk tánca Pécsett - a város várja az Európa Kulturális Fõvárosa programot

<p>A világon Berlin után másodszor, Magyarországon elõször Pécsett rendezték meg a daruk táncát, amivel a mûvészet és a hozzá kapcsolódó beruházásokat jelképezõ technika összehangolására tettek sikeres kísérletet - értékelte a látványos péntek esti produkciót a Független Hírügynökségnek Rubovszky Rita, a programokat szervezõ Hungarofest igazgatója.</p>

A pécsi konferenciaközpont, illetve regionális tudásközpont építésén dolgozó hat daru különleges megvilágítással Ravel Bolerojának zenéjére táncolt együtt a Pécsi Balett táncosaival. A produkciót mintegy 5 ezer ember nézte végig a helyszínen. Pécs ezzel ünnepelte azt, hogy az Európai Unió szakbizottsága éppen három évvel ezelõtt ítélte oda az Európa Kulturális Fõváros program rendezési jogát Pécs városának - a törökországi Isztambullal és németországi Essennel közösen.

A városban pénteken hat felújított közteret adtak át, míg további hét téren továbbra is zajlanak a munkálatok - mondta el a Független Hírügynökségnek Ruzsa Csaba, az Pécs 2010 Menedzsmentközpont vezetõje. Hozzátette, az eddig tapasztalatok alapján nincs semmi kivetnivaló abban, hogy másfél hónappal a kulturális programsorozat elõtt még daruk építkeznek a városban. Szerinte másutt is csak a fõvárosi év közepére fejezõdtek be a munkálatok. Ruzsa Csaba azt mondta, az Európai Unió is elismerte Pécs felkészültségét azzal, hogy a városnak ítélte a Melina Mercouri díjat, illetve a vele járó 1,5 millió eurót, amit a jövõ évi kulturális programokra fordítanak majd.

Ezek is érdekelhetik