Friss hírek

2009.11.13. 12:44

Csoportszinten negyedével rosszabb, itthon ugyanennyivel jobb eredmény az OTP-tõl

<p>A harmadik negyedév végére az OTP csoport adózott nyeresége 25 százalékkal kisebb a tavalyi elsõ kilenc havinál, az anyavállalat itthoni profitja viszont csaknem ugyanennyivel javult. A pénzügyi-gazdasági válság miatt nehezedõ gazdálkodás közepette is a bankcsoport tõkeerõs és stabil maradt - hangsúlyozta az eredmény ismertetésekor Bencsik László vezérigazgató-helyettes. A megtépázott pénzpiaci helyzetet jól jellemzi azonban, hogy a rossz hitelek aránya a csoport egészében több, mint a duplájára nõtt egy év alatt..</p>

Az OTP csoport az elsõ három negyedévben 130,9 milliárd forint konszolidált adózás utáni nyereséget ért el, ami 25 százalékkal marad el a 2008 azonos idõszakában elért 173,8 milliárd forinttól - mondta pénteken Bencsik László vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón. A harmadik negyedévben realizált 45 milliárdos profit 14 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, de 10 százalékkal már meghaladja a második negyedévi eredményt. Az év végéig hátralévõ idõszak folyamatai sok bizonytalanságot hordoznak, de a menedzsment elérhetõnek tartja a 150 milliárdos éves profitcélt.

A bank a pénzügyi-gazdasági válságra a hitelezés visszafogásával és aktív betétgyûjtéssel reagált. Erre szüksége is volt, mert a 90 napon túli késedelmes tartozások aránya a tavaly szeptember végi 3,9 százalékról egy év alatt az igen magasnak tekinthetõ 8,9 százalékra növekedett. Az OTP magyarországi anyabankjánál a hitelportfólió romlása ennél sokkal enyhébb ütemû volt, 4-rõl 6,8 százalékra változott. A rossz hitelek arányának romlása egyébként lassul - mondta a vezérigazgató-helyettes. Az itthoni tevékenység eredménye összességében is lényegesen jobb a csoport egészénél: a 139 milliárdos három negyedévi profit 24 százalékkal magasabb a tavaly szeptember végéig elért 111,9 milliárdnál.

Az OTP csoport jövedelmezõsége változatlanul erõs, tõkehelyzete tovább javult, háromszor akkora, mint amennyit a törvény elõír.. A bank tõkeerõs és stabil - hangsúlyozta Bencsik László, aki kiemelte azt is, hogy pénztartaléka akkora, hogy abból 2015-ig teljes külsõ adósságát vissza tudná fizetni.

Az OTP csoport eredményét a külföldi leányvállalatok rontották le. Ukrán bankja csaknem 30 milliárd forint hiányt halmozott fel szeptember végéig, ami csaknem háromszorosa a tavalyinak. Veszteséges volt a szlovák és a szerb OTP-érdekeltség is. A vezetõ magyarországi pénzügyi szolgáltató nyolc térségi országban van jelen, 30 ezer embert foglalkoztat, 1500 fiókot és 4 ezer készpénzkiadó automatát üzemeltet, ügyfeleinek száma megközelíti a 12 milliót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!