Friss hírek

2009.11.07. 05:59

CSI: Mától Budapesten a helyszínelõk

<p>Szombattól bárkibõl lehet helyszínelõ a CSI tévésorozat interaktív kiállításán, a budapesti Millenárison. Az utazótárlat a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival és technológiájával ismerteti meg a nagyközönséget, akik a helyszínen kialakított "tetthelyeken" kísérhetik végig az eseményeket. A kiállításon a BRFK Bûnügyi Technikai Osztálya is képviselteti magát, akik kitalált bûnügyi helyszínen mutatják be az emberölést követõ helyszínelést.</p>

A világ egyik legsikeresebb sorozatára építõ interaktív kiállításon a látogatók több berendezett tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttmûködhetnek a sorozatban szereplõ karakterekkel és igazi törvényszéki szakértõkkel. A valamennyi érzékszervet célba vevõ tárlat célja a CSI népszerûsítésén túl, hogy megismertesse a nagyközönséget a törvényszéki tudományok legfrissebb eredményeivel, fejlessze a kritikai gondolkodást a törvényszéki nyomozás, a tudományos vizsgálódás és a technológia segítségével.

A kiállításon egy órára mindenki igazi helyszínelõ lehet. A belépés után egy videós eligazítás következik, amely a három elõkészített bûnügyi helyszín egyikéhez irányítja a látogatót. A helyszínen mindenki kap egy nyomozói jegyzetfüzetet, amelynek segítségével megvizsgálja a bizonyítékokat és nyomokat, ezt követõen pedig eldönti, melyik fontos és melyik nem. A látogatóknak egy virtuális laboratóriumban magyarázzák el a keréknyomok összehasonlításával, vérfoltelemzéssel, lõfegyverek összehasonlításával és egyebekkel kapcsolatos tudnivalókat, majd bárki megvizsgálhatja a konkrét bizonyítékokat. A feljegyzett megállapítások alapján jelentést kell készíteni, a Las Vegas-i helyszínelõk csapatvezetõje, Gil Grissom pedig eldönti, hogy helyes-e a megoldás.

Az interaktív tárlaton a magyar helyszínelõk is bemutatkoznak. A BRFK Bûnügyi Technikai Osztályának munkatársai egy emberölés kapcsán öt nyomfajtát emelnek ki: az ujjnyomot, fegyvert, DNS-t (hemogenetika), a vegyészetit és a lábnyomot. Az érdeklõdõk választ kaphatnak például arra is, hogyan lehet azonosítani egy ruházatból származó textilszálból a ruházatot, vagy egy lõszerhüvelybõl a felhasznált lõfegyvert.

A szervezõk egyébként 10 éven felülieknek ajánlják a kiállítást, amely november 7-tõl február 7-ig látogatható Budapesten, a Millenáris Fogadó épületében.

További információ: www.csi.origo.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!