Friss hírek

2009.11.16. 09:54

Csak férfiak vannak az Atlantiszon, de hazahoznak majd egy nõt

<p>Útnak indul hétfõn az Atlantis amerikai ûrsiklót hordozó rakéta, amelynek startjára a múlt csütörtökön adott engedélyt a NASA. Az ûrsikló fedélzetén hat asztronauta utazik 11 napos küldetésre, a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS), ahová különbözõ felszereléseket és pótalkatrészeket szállítanak. Az ûrhajósok a tervek szerint három ûrsétát is tesznek.</p>

A misszió korábban kezdõdött volna, de az amerikai ûrkutatási hivatal az Arész 1 kísérleti rakéta kipróbálása kedvéért 4 nappal elhalasztotta az Atlantisz startját. Az Arész-1 rakéta lenne az a hordozóeszköz, amely a tervezett Orion ûrhajót szállítaná. Ez az ûrhajó váltaná fel a kiöregedett ûrsiklókat 2015 után. Az Orionnal küldenének az amerikaiak 2020-ig újra embert a Holdra a Konstelláció program keretében. Az Arész-1 csaknem 94 méter hosszú rakéta. Ilyen hosszú, karcsú hordozóeszközt senki sem épített az utóbbi 30 évben. Minden idõk leghosszabb rakétája az amerikai Szaturnusz-5 volt, amelyet 1967 és 1973 között használtak egyebek között a Holdra szálláshoz. Az 111 méteres volt.

Az Atlantisz hétfõn kezdõdõ küldetése után még további öt ûrsikló-fellövés lesz az Egyesült Államokban, mielõtt a tervek szerint befejezõdik az ûrrepülõgép-program 2010-ben. Az Atlantisznak csak férfiakkal emelkedik a magasba Charlie Hobaugh, az amerikai haditengerészet ezredesének vezetésével, de már nem csak férfiakkal tér vissza. A hatok egy nõt is magukkal hoznak az épülõ ûrállomásról, nevezetesen Nicole Stott-ot, aki három hónapja él az állomáson.

Ezek is érdekelhetik