Friss hírek

2009.11.16. 13:59

Csak ami érdekel! Személyre szabott napilappal rukkoltak elõ Berlinben

<p>Hétfõn megjelent a német fõvárosban az elsõ, személyre szabott újság, a niiu. A lapot az elõfizetõk által kiválasztott témákkal töltik meg és reggel 8 óráig kiszállítják Berlinben. Aki niiut szeretne, annak elõször az interneten kell regisztrálnia, majd bejelölni azokat a témákat, amelyek érdeklik: például sportot, politikát, divatot. A lapot pedig kizárólag ezek az információk töltik meg.</p>

A niiut a legjelentõsebb német és külföldi lapokból ollózzák össze, de merítenek az internetes portálokról és blogokról is.. A felhasznált cikkekért pedig licencdíjat fizet a niiu. A szerkesztõk elsõsorban a fiataloknak készítik az á la carte lapot. Egy diáknak jelenleg 1,20 eurót (mintegy 320 forint) kell fizetnie a válogatott hírekért - ennyibe kerül egy tejeskávé elvitelre egy olcsóbb helyen Berlinben. A lap teljes ára pedig 1,80 euró (480 forint).

Az alapítók szerint eddig 1000-en jelentkeztek lapelõfizetésért. A tulajdonosok azt szeretnék elérni, hogy fél éven belül legalább 5000-en vásárolják az újságot. Azt ugyanakkor elismerik, hogy rizikós vállalkozásba kezdtek, amikor a nyomtatott sajtó a piac zsugorodásával és az internet jelentette konkurenciával küzd. Az elõfizetõknek egyébként a lap terjedelmével is kedvébe akarnak járni: hétköznap választható az is, hogy rövid, 8 oldalas újságot kapjon a megrendelõ, pénteken pedig jóval vaskosabb lap érkezik: akár 60 oldalas is, hiszen a hétvégén több idõ jut az olvasásra is.

A niiut egyelõre Berlinben tesztelik, és ha beválik, akkor Németország többi részén is elindítják a terjesztést.

Ezek is érdekelhetik